Pula: Presley i Shadowsi za rock zaljubljenike

Predstavljanje glazbene slušaonice u Gradskoj knjižnici (S. Z. T.)
Predstavljanje glazbene slušaonice u Gradskoj knjižnici (S. Z. T.)

Uz Dan grada Pule i 10 godina Gradske knjižnice i čitaonice u petak, 2. svibnja s početkom u 20 sati u prostorijama knjižnice u Kandlerovoj ulici održat će se Glazbena rock slušaonica. Voditelj će biti prof. Boris Vučina, a autor projekta je ing. Ivica Karasi. Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj tom prigodom, citirala je Dragu Orlića: "Mi smo stari rockeri pred publikom svoje mladosti" i pozvala sugrađane da dođu i uživaju u jednoipolsatnom programu.

Prof. Vučina predstavio je program tijekom kojeg će se prikazati stari koncert, ali u suvremenoj tehnologiji visoke rezolucije. Bit će tako prikazana turneja Elvisa Presleya po Americi 1972. godine te oproštajna turneja The Shadowsa 2004. godine u Cardifu.

- Glazbena slušaonica u knjižnici postoji od 2005. godine i, kako čujemo, po stalnosti smo jedina takva manifestacija u  Hrvatskoj. Zahvalni smo knjižnici što su nam dali podršku i osigurali tehničku realizaciju kupnjom nove opreme. Sada su sazreli uvjeti za prezentaciju i ovog materijala koji smo godinama pripremali. Počinjemo 2. svibnja, a zapravo gospodin Karasi ima materijala za nekoliko godina prezentacije programa posvećenog pionirima rock glazbe. Do tada ćemo već i mi biti rockeri treće životne dobi, našalio se prof. Vučina.

Govoreći o programu prof. Vučina je istaknuo da bez Presleya ne bi bilo moguće predstaviti rock scenu, jer su njemu i Beatlesi išli na poklonstvo, iako su oni najavili neke druge vjetrove u glazbi. U drugom dijeli bit će, pak, riječi o engleskoj instrumentalnoj i dijelom vokalnoj grupi koja je i pionir stvaranja novog zvuka električnom gitarom, a koja je motivirala mnoge ljude da počnu svirati. Riječ je o koncertima koji su tehnički zahtjevni, a sada se mogu prezentirati nekom novom tehnologijom.

- Našu radost podijelit ćemo s ljubiteljima rocka, a iako ne očekujemo masovni odaziv, moramo naglasiti da je to za istinske zaljubljenike u glazbu gdje vlada neka druga matematika, gdje se rukovodimo kvalitetom i gdje želimo okupiti i mlađe kojima želimo prikazati dio povijesti, istaknuo je Vučina.

Ulazak na Glazbenu slušaonicu u petak navečer bit će iz smjera Ulice sv. Ivana. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter