Pula prešla dva milijuna noćenja!


Pula je 3. listopada prešla dva milijuna noćenja, prvi puta od neovisnosti, kazala je danas u Domu hrvatskih branitelja Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Grada Pule, na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni dosadašnji izvrsni turistički rezultati, koje Pula iz godine u godinu bilježi. 

Najviše Nijemaca, Talijana i Engleza

- Iznimno samo zadovolji rezultatima, posebice što su sva tržišta porasla, kazala je Cinkopan Korotaj komentirajući statističke rezultate sezone. Tako je navela kako su strani turisti ostvarili 334.443, a domaći 30.004 dolazaka što je ukupno čak 364.447 dolazaka ili za 16 posto više nego lani. Tome treba dodati i 15.983 dolazaka na plovnim objektima. Što se tiče noćenja na dan 3. listopad bilježi se 2.001.222 noćenja što je za 18 posto više nego lani u isto vrijeme, rekla je Cinkopan Korotaj.

Najviše je dolazaka zabilježeno iz Njemačke (64.639), zatim iz Italije (39.333) i Ujedinjene Kraljevine (29.300), no značajno je da su se povećali dolasci iz gotovo svih zemalja. Isto tako, gotovo sve vrste objekata bilježe povećanje broja noćenja. Tako je u hotelima noćilo 86.443 turista, u turističkim naseljima 46.395 turista, a u kampovima njih 62.814. Među najvećim povećanjima od čak 34 i 31 posto bilježe se dolasci u kategoriji plovnih objekata te noćenje u objektima u domaćinstvima u kojima je ostvareno ukupno 125.379 noćenja! Veliko povećanje bilježe noćenja u kategoriji "stanovnika", odnosno noćenje u stanovima i apartmanima te ostali ugostiteljski objekti za smještaj poput soba, kuća za odmor u poduzećima, učeničkih i studentskih domova, kazala je Cinkopan Korotaj.  

- Pula se promovira kroz razne aktivnosti, a jedan od najvažnijih segmenata jesu manifestacije koje turistima nudimo, kazala je direktorica TZ-a i dodala da je naš grad postao prepoznat po raznim manifestacijama koje su postale i prvi motiv dolazaka, dodajući da se ove godine odličan pokazao mjesec lipanj, ali i rujan. 

Grad s najviše manifestacija na Jadranu

Gradska pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber, kazala je kako se Pula može pohvaliti da je grad s najviše manifestacija na cijelom Jadranu, a kako pojedine kulturne manifestacije postaju i isključivi motiv dolazaka turista koji zbog njih biraju upravo Pulu za svoj odmor te da su upravo brojne manifestacije odgovorne za značajan produžetak sezone.

- Pula ponovo ruši sve rekorde. Osim dva milijuna noćenja možemo spomenuti da je Arenu ove godine posjetilo rekordnih 420 tisuća posjetitelja, a manifestacije u njoj više od 200 tisuća gledatelja, naglasila je Kamber.

Petra Šebelić Uravić iz Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula kazala je da su u komori ponosni na ove rezultate te da su uvijek na usluzi svim djelatnicima u turizmu, dok je Ester Jurinović iz pulskog Udruženja obrtnika kazala da ovaj uspjeh obvezuje na daljnje napore.

- Turizam je kotač koji pokreće cijelo gospodarstvo, od uslužnih do građevinarske djelatnosti te stvara radna mjesta, stoga u njega treba konstantno ulagati, kazala je Jurinović i čestitala svima na ostvarenim rezultatima.

Odlične rezultate komentirao je i Boris Žgomba iz Unilinea, ali i u ime Hrvatske turističke zajednice. Kako je naglasio, Pula je ostvarila više od 360 tisuća dolazaka što je šest puta više nego što ima stanovnika.

- Ovo je uspjeh sviju, od prometne mladeži i djelatnika na parkinzima do gradonačelnika, jer turizam se ne događa sam od sebe. Iza ovakvih fantastičnih rezultata stoji puno truda, rada i sinergije različitih institucija, kazao je Žgomba te procijenio da će Pula na kraju godine bilježiti porast dolazaka za 15 do 20 posto, a Hrvatska između deset i 12 posto.  

Rezultate je na kraju komentirao i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek navodeći da turizam ima veliki efekt na ukupno gospodarstvo, da njegove efekte osjećaju i brojni građani koji se turizmom bave, ali i oni koji nisu direktno u turizmu. Stoga se zahvalio svima na trudu koji ulažu u razvitak turizma, a građanima na strpljenju tijekom ljetnih mjeseci. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter