Pula: Preostala još 33 stana po modelu POS-a

Brojni kandidati za stanove POS-a na prezentaciji u Circolu
Brojni kandidati za stanove POS-a na prezentaciji u Circolu

U sklopu projekta izgradnje stanova po modelu poticane stanogradnje (POS) danas je u Puli  za građane s konačne liste prvenstva, odnosno od broja 121 do 270, organiziran drugi krug prezentacije koja se održala u prostorijama Zajednice Talijana – Circolu.

Natječaj za kupnju POS stanova je, podsjetimo, proveden 2009. godine kada je utvrđena lista s ukupno 270 potencijalnih kandidata, a u lipnju ove godine proveden je prvi krug odabira stanova za prvih 120 kupaca. Prema riječima zamjenice direktora APN agencije Ane Saračević, u zgradama u Šijani gdje se grade POS stanovi već su prodana 32 stana i ostalo ih je još 33.

Ti su stanovi danas prezentirani oko 100-tinjak potencijalnih kupaca koji u roku od tri tjedna moraju provjeriti svoju kreditnu sposobnost kako bi potpisali predugovor koji će im biti ponuđen prilikom razgledavanja stana. Svi koji su na listi, i koji su danas bili u Circolu, bit će pozvani pismenim putem i usmeno obaviješteni o daljnjim postupcima.

Društveno poticana stanogradnja je izgradnja stanova uz sudjelovanje sredstava države i jedinica lokalne samouprave, čime se postižu niže cijene za kupca. Konkretno, za stanove u Šijani utvrđena je cijena od 895 eura po četvornom metru. Saračević je istaknula da se ta cijena može povisiti maksimalno za sedam posto ukoliko bude nekih nepredviđenih troškova, no isto tako se cijena po kvadratu može smanjiti.

Stanovi iz programa POS-a grade se isključivo za prodaju građanima s prosječnim platežnim mogućnostima koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Izgradnja dviju zgrada u Šijani započela je u svibnju ove godine s ukupno 65 stanova različitih kvadratura.

- Osnovna stvar POS-a je da mladi umjesto stanarine plaćaju ratu kredita za svoj stan, rekla je Saračević. U teoriji je sve to idealno, no praksa je nešto drugo, rekao nam je pak jedan od potencijalnih kandidata za kupnju POS stana. Daniel Radočaj je naime visokoobrazovani mladić s neriješenim stambenim pitanjem i kao takav je idealni kandidat, no njegovo mjesto na listi je 137.

- Ako je jedan od važnijih kriterija, kako su sami naveli visoko obrazovanje, onda bi se tako trebali ponašati, a ne da prije mene ima toliko kandidata koji uopće ne udovoljavaju kriterijima. S druge strane, zanimljivo je da sam u boljoj poziciji na listi od, primjerice, mladog bračnog para s djetetom, rekao je Radočaj. Dodao je da je onda bolje da ni ne govore o uvjetima i kriterijima i prednostima za mlade kad je puno više starijih koji su u samom vrhu liste prvenstva. (N. SOFTIĆ.; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter