Pula: Premalo prometnih redara?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 8. lipnja, odnosno od pocetka rada, trojica prometnih redara su do ovog ponedjeljka ispisala 4.585 obavijesti i upozorenja zbog nepropisnog parkiranja i zaustavljanja. Buduci da ova služba ima prvenstveno edukativan karakter, upozorenja o ucinjenom prekršaju koja se novcano ne kažnjavaju stavljena su na brisace 3.036 nepropisno parkiranih vozila.

Samo u prva dva tjedna rada redari su ispisali 1.860 upozorenja. Novcane kazne, koje su se pocele dodjeljivati 12. srpnja, a iznose 300 do 700 kuna, podijeljene su za 1.549 vozaca.

Uvodenje prometnog reda zahvatilo je samo uže središte grada za vrijeme turisticke sezone da bi se omogucio nesmetan protok pješaka. Prekršaji, pogotovo parkiranja na nogostupu, bili su najcešci u Ulici sv. Ivana te Amfiteatarskoj, Carrarinoj i Istarskoj, odnosno oko tržnice.

Iz brojke od 1.860 upozorenja u pocetna dva tjedna vidljivo je da se situacija poboljšala jer ih je potom, u naredna cetiri mjeseca do danas, izdano nešto manje od 1.200, s tim da se pojacano pocelo upozoravati vozace u širem gradskom prstenu.

Ucestalije kontrole pocele su u Cankarovoj, Mutilskoj, Tartinijevoj, Eminovoj i Vergerijevoj te na Marsovom polju. Doduše, preko tisucu i pol kazni, odnosno 300-tinjak mjesecno samo u užem centru grada, pokazatelj su koliko se u Puli poštuju prometni propisi.

Kako su istaknuli iz službe prometnih redara, poboljšanja su u užem gradskog središtu apsolutno vidljiva. Djelovanjem službe pogotovo je zadovoljna policija, medutim problem predstavlja mali broj redara.

Gradonacelnik Boris Miletic kaže da razmišljaju o povecanju broja djelatnika. "Medutim, u ovom trenutku to necemo uciniti zbog poznate teške gospodarske situacije i štednje u ovogodišnjem proracunu. Mogu ipak najaviti da ce se u narednoj godini tome pristupiti s prioritetom", zakljucio je gradonacelnik. (G. ROJNIC)

Što kažu Puljani
Ron Biteri:
Jako sam zadovoljan radom prometnih redara i mislim da bi ih trebalo biti još i više po gradu. Uveli su reda u promet po centru grada, pogotovo na nogostupima pa je vidljivo da je situacija puno bolja nego prije šest mjeseci. Sada mogu normalno hodati po nogostupu, prelaziti ulicu na zebri, a to prije cesto nije bio slucaj.

Filip Uležic:
Prije svega bi trebalo napraviti parkiralište u gradu a onda tek stavljati kazne ispod brisaca. Možda cak novcane kazne nisu primjerene kada se zna da u gradu postoji problem parkirnih mjesta. Trebalo bi prvo ljude puno više upozoravati i drugacije im pristupati, možda bi se i time dobio isti cilj. Takoder, mislim da bi pomoglo i prisustvo više prometnih policajaca.

Maja Markanovic: Trebali bi prometni redari kada nekoga zateknu u prekršaju prvenstveno usmeno upozoravati a ne odmah kažnjavati. Mnogi vjerojatno niti ne znaju za prekršaje koje cine, pogotovo u Puli gdje je kronican nedostatak parkirnih mjesta. Puno toga bi se riješilo kada bi se napravilo jedno parkiralište u centru grada, vjerojatno bi i nepropisnog parkiranja bilo puno manje.


Podijeli: Facebook Twiter