Pula: Predstavljena njemačka strip-kultura

Izložba njemačkog stripa može se pogledati u zgradi Odjela za humanističke znanosti (V. BEGIĆ)
Izložba njemačkog stripa može se pogledati u zgradi Odjela za humanističke znanosti (V. BEGIĆ)

U suradnji s Goethe-Institutom iz Zagreba, u prostorima pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, zgradi Odjela za humanističke znanosti (bivši Filozofski fakultet), danas je otvorena izložba njemačkog stripa, naslovljena "Comics, Manga & Co. - Germany's New Comic Culture".

Izložba je otvorena u sklopu seminara za profesore njemačkog jezika osnovnih i srednjih škola Istarske županije, što se jučer i danas održavao u Osnovnoj školi Šijana i Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri".

- Arne Bellstorf, Anke Feuchtenberger, Reinhard Kleist, Christina Plaka, Ulf K.... To su samo neki od crtača čiji se radovi mogu ovdje vidjeti. Ovi autori pripadaju dvama generacijama umjetnika koje su zadnjih godina na razne načine obilježile njemačku strip-kulturu, od strip avangarde preko stripa-romana (graphic novel, tzv. nacrtni roman, kako se često nazivaju zahtjevna izdanja u tvrdom uvezu) pa sve do mangi. Koncept izložbe potpisuju stručnjak za stripove Matthias Schneider i Goethe-Institut, rekao je prof. Ralf Klötzke, stručnjak za nastavu pri tom institutu.

Otvarajući izložbu Klötzke je naglasio da autori koji su ovdje predstavljeni dolaze iz bivše Njemačke Demokratske Republike (Istočne Njemačke), gdje je riječ "comics" (strip) bila zabranjena jer je asocirala na Zapad i konzumerizam. Istaknuo je i da su djeca jedva čekala da im bake i djedovi odu na neki put u Zapadnu Njemačku te da im donesu stripove.

Otvorenju je prisustvovala i Marjeta Djaković, voditeljica stručnog aktiva za profesore njemačkog u srednjim školama Istarske županije. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter