Pula: Predstavljena Kuća istarskog maslinovog ulja

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Lorena Boljunčić, vlasnica tvrtke Idea Istra i panoramskog autobusa Pula City Toura, na konferenciji za novinare u nedjelju predstavila je vlastiti projekt "Kuća istarskog maslinovog ulja" koji će u dijelu derutnih prostorija bivše trikotaže Arena u Puli biti realiziran do početka iduće turističke sezone, a u čemu su je podržali Grad i Turistička zajednica Pule.

Kuća istarskog maslinovog ulja bit će smještena u unajmljenom prostoru od 450 kvadrata koji se nalazi nasuprot Urbisa, u Ulici sv. Teodora, a u njoj će se nalaziti muzej maslinovog ulja, degustacijski prostor te prodavaonica u kojoj će se, osim ulja, moći kupiti i drugi proizvodi koji su tematski vezani uz ulje.  Riječ je o projektu u koji se, veli Boljunčić, ulaže dva milijuna kuna privatnog kapitala, u prostoru  koji je unajmljen od privatnog vlasnika za kojeg nam je tek rekla da se preziva Vrdoljak. Boljunčić je kazala da je namjera sačuvati industrijsku arhitekturu te učiniti Pulu ozbiljnom city break destinacijom. Kuća će biti otvorena cijele godine, uređenje interijera povjereno je Fabrici, a pročelje će se obnoviti prema konzervatorskim uvjetima.

- To je multifunkcionalan prostor koji uključuje razne aspekte maslinarstva u Istri. Očekujemo da nas posjećuju i učenici. U muzeju će biti prikazana povijest istarskog maslinarstva, od starog Rima do 20. stoljeća. Bit će prikazana Istra kao maslinarska regija (tlo, podneblje, sorte, ceste maslinovog ulja), potom način uzgoja, berba, prerada i skladištenje, o čemu će se moći pogledati film, najavila je Boljunčić.

Vođenje kroz muzej bit će omogućeno na deset jezika, a ostvarena je i  suradnja s Arheološkim muzejom Istre koji će posuditi nekoliko eksponata. Boljunčić je ovom prilikom pozvala građane koji imaju predmete vezane uz maslinarstvo, poput škaluna, športe ili žlice za skupljanje ulja, da se jave na broj 099 41 05 002. Na pitanje zbog čega se muzej osniva u gradu, a ne u nekom primjerenijem, ruralnom području, Boljunčić je odgovorila da su gradovi vrlo važni kao centri u koje dolazi puno posjetitelja.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić smatra da je riječ o hvalevrijednom projektu koji doprinosi razvoju turističkog proizvoda.

- Siguran sam da će muzej biti jedan od motiva posjeta Pule. Želimo pričati o turističkoj godini, a ne o turističkoj sezoni. Grad će pružiti financijsku podršku. Uredit ćemo Ulicu sv. Teodora koja se nalazi između Kandlerove i Rive, popločat ćemo je, postaviti javnu rasvjetu te srušiti jedan stari zid, čime će ova ulica postati vidljivija, obećao je Miletić.

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica pulskog TZ-a, kazala je da današnji turisti traže  puno više nego nekada, žele istraživati, otkivati što više.

"Riječ je o novoj ponudi, novoj dimenziji Grada. Ovaj je proizvod vrlo značajan za Grad i regiju jer će biti  dostupan cijele godine", kazala je.

Grad Pula među 100 najodrživijih svjetskih destinacija

Nizozemska udruga Green destination prije mjesec je dana uvrstila Grad Pulu među stotinu najodrživijih destinacija u svijetu. Riječ  je o priznanju destinacijama koje su uspješno uvele održive mjere u turizmu.

- Green destinacija se ne odnosi samo na ekologiju, nego i na način upravljanja odredištem, od prirodnih, preko kulturnih resursa, do brige o samom stanovništvu, rekla  je direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj.

Boris Miletić dodao je da se Pula nalazi "u društvu" ozbiljnih konkurenata, poput slapova Nijagare i nacionalnog parka Yellowstone.

- Turizam se ne događa sam po sebi, za turizam su potrebni strategija i promišljanje, rekao je Miletić te ujedno čestitao svim turističkim radnicima na doprinosu u razvoju ove branše. Dodao je da najavljena porezna reforma nije dobra jer zbog većih poreznih stopa stavlja turizam u neravnopravan položaj u odnosu na druge konkurente.

Cinkopan Korotaj podsjetila je da turističke brojke u Puli stalno rastu, pa je tako do 27. listopada ostvareno više od 1,7 milijuna noćenja, 11 posto više nego lani, dok su dolasci u plusu od 16 posto.

Osim Pule, na listi 2016 Sustainable Destinations Top 100 je i pet drugih hrvatskih destinacija: Delnice, Drniš, grad Mali Lošinj, Gorski kotar i otok Krk. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter