Pula: Predstavljena knjiga istarske toponimije

Knjigu su predstavili urednik Elmo Cvek i akademik Josip Bratulić
Knjigu su predstavili urednik Elmo Cvek i akademik Josip Bratulić

Sinoć je u pulskoj komunalnoj palači predstavljena dugo najavljivana i opsežna - na čak 792 stranice - knjiga istarske toponimije mr. sc. Srđe Orbanića "Zaboravljena Istra. Zemljopisna i rudinska imena hrvatske Istre." Nastala je prema zamisli autora jda se imena istarskih topografskih objekata trebaju sačuvati od zaborava, a objavljena je u izdanju pulskog C. A. S. H.-a, u biblioteci Histriae Croatice. Knjiga se bavi istarskim toponimima i mikrotoponimima na području od Kastva (Liburnije) preko masiva Učke te Umaga do Premanture.

- Imena prikupljena u ovoj knjizi baština su i materijalne i duhovne kulture Istre, i u tome je važnost i značaj izdavanja ove knjige za budućnost, rekao je na predstavljanju urednik Elmo Cvek. Naglasio je da je ovo prvo ovakvo djelo u kulturnoj povijesti istarske geografske regije. Ukazao je na zabrinjavajuću činjenicu da se izvorni jezik i izvorna imena u Istri gube zbog njezine postupne urbanizacije i depopulacije ruralnih prostora.

Stoga autor Srđa Orbanić upozorava na iščezavanje mnogih zemljopisnih i rudinskih imena te na potrebu njihova zapisivanja, ukazuje na slojevitost hrvatske toponimije u Istri te definira toponime, mikrotoponime i toponimiju kao sustav. Cvek je citirao jezikoslovca Petra Šimunovića koji je s pravom istaknuo da zemljopisna imena pripadaju hrvatskim najugroženijim spomenicima te konstatirao da se više neće imati koga pitati kako se što zove.

- Ovo je grande opus i grande mundus, rekao je recenzent knjige akademik Josip Bratulić, naglasivši da knjiga nije samo dar, već i obveza, kao i svojevrsna osobna karta svake naše kuće. Naglasio je da je popis naselja, gradova i sela dragocjeno svjedočanstvo o identitetu Istre kroz stoljeća. "To je prava osobna karta Istre" kazao je Bratulić i poručio da moramo znati čitati prostor na kojem živimo. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter