Pula: Predstavljena IDS-PGS-Lista za Rijeku

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

"Otvorili smo izborne programe HDZ-a i SDP-a i pokušali pronaći koliko puta se Istra u njima spominje - kod HDZ-a nijednom, u SDP-ovom samo jednom, i to kada govore o termoelektrani Plomin 3 na ugljen. Toliko o tome koliko je drugima stalo do Istre", kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjem predstavljanju kandidacijske liste koalicije IDS-PGS-Lista za Rijeku za 8. izbornu jedinicu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Miletić smatra da samo jak IDS može natjerati "politički Zagreb da se ispune sve obaveze prema Istri te se boriti za ono što nam pripada, bilo govorili o dovršetku i opremanju nove bolnice u Puli, dovršetku izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, izgradnji sveučilišnog kampusa, ili pak o decentralizaciji".

Čelnik PGS-a Darijo Vasilić nazvao je IDS najdominantnijom regionalnom strankom, a Istru prepoznatljivu po svom regionalnom identitetu.

"Naše udruživanje govori u kakvoj je poziciji danas Hrvatska i kakva je raspodjela financijskih prihoda. U PGS-u kažemo da je pozicija sramotna jer je Hrvatska na 28. mjestu u Europskoj uniji po pitanju decentralizacije, koja je ključna riječ naše kampanje, i to u svim djelatnostima koja donosi - brže procedure i servise, otvaranje gospodarstvu prilika za razvoj kroz korištenje lokalnih resursa", istaknuo je Vasilić.

Za Danka Švorinića, predsjednika Liste za Rijeku, ispravni put je jačanje regionalne opcije poput ove, jer je to "jedini put kojim možemo natjerati centralističke opcije da provedu decentralizaciju". Smatra da njihova koalicija pruža jedino jamstvo "da ćemo se uspjeti izboriti za pravo na svoje, za pravo na zaštitu svog identiteta i na pravo za samostalno upravljanje našim regionalnim resursima".

Na upit kakvu kampanju očekuje, Miletić je odgovorio da će njihova biti afirmativna te da će u njoj tražiti "pravo na svoje". Istaknuo je da se neće baviti tuđim programima, već će inzistirati na decentralizaciji, odnosno predstavljanju svog programa.

Na zajedničkoj listi je 11 kandidata IDS-a, dva iz PGS-a te jedna kandidatkinja Liste za Rijeku. Nositelj je Miletić, a slijede ga Giovanni Sponza i Tulio Demetlika. Na četvrtom mjestu je PGS-ov predsjednik Vasilić. Zanimljivo je da istarski župan Valter Flego zaključuje listu na 14. mjestu, dok je aktualni ministar turizma Darko Lorencin sedmi. Miletić izostanak s liste dosadašnjeg saborskog zastupnika Valtera Boljunčića objašnjava "unutarstranačkom demokratskom procedurom", kojom su zajednice podružnica izabrale kandidate, a savjet stranke ih potvrdio. Odbio je izostavljanje Boljunčića nazvati kažnjavanjem, kako je to sugeriralo novinarsko pitanje, rekavši da se svom stranačkom kolegi zahvaljuje na svemu što je napravio u svom saborskom mandatu.

"Vodili smo računa da naši kandidati ravnopravno zastupaju cijelu 8. izbornu jedinicu te da imamo ravnopravnu rodnu i dobnu zastupljenost", zaključio je Miletić. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter