Pula: Predstavljen projekt S.I.M.P.L.E.

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Na Sveučilištu Jurja Dobrile, na Odjelu za studije na talijanskom jeziku, održano gostujuće predavanje zamjenice župana Istarske županije Viviane Benussi i koordinatorice projekta S.I.M.P.L.E. Tee Batel, koje su predstavile rezultate projekta i Agencije za potporu multijezičnosti Istarske županije.

Cilj ovoga predavanja bilo je približiti nazočnima problematiku prevođenja u našoj županiji. Benussi i Batel su govorile o tome kako su u posljednje vrijeme napravljeni dvojezični (hrvatsko-talijanski) putokazi na županijskim cestama, tiskane su i brošure gdje se objašnjava uporaba nekih talijanskih rečenica (primjerice kako će vlasnici dućana ili frizerskog salona napisati "zatvoreno zbog bolesti", "zatvoreno zbog ferija" i slično), održani su tečajevi talijanskog za djelatnike javnih službi, ali i za one iz Policijske uprave istarske.

Kratkim video uratkom prikazano je što je u posljednje vrijeme učinjeno glede dvojezičnosti. Ivana Lalli Paćelat profesorica s talijanistike govorila je o aktivnostima predstavnika Istarske županije i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u Mreži izvrsnosti institucionalnoga talijanskog jezika (Rete REI) pri Općoj upravi za prevođenje Europske komisije u projektu "Talijanski jezik izvan granica Italije". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter