Pula: Predstavljen projekt "Drugo lice invalidnosti"

S predstavljanja projekta Drugo ime invalidnosti (A. Kalebić)
S predstavljanja projekta Drugo ime invalidnosti (A. Kalebić)

U prostorijama Udruge slijepih Istarske županije u Puli predstavljen je projekt "Drugo lice invalidnosti" rovinjske udruge "Visoki jablani", Mreže udruga osoba invaliditetom Dalmacije (M.U.O.S.I.D), Udruge slijepih Istarske županije, Grada Pule i Istarske županije, koji se financira sredstvima Europske unije putem programa IPA. Vrijednost mu je 130 tisuća eura, od čega EU financira 76,5 posto.

- Riječ je o projektu kojem je osnovni cilj motiviranje svih subjekata u društvu, od obitelji osoba s invaliditetom, prijatelja i susjeda do lokalne zajednice i u konačnici poslodavaca da preuzmu aktivniju ulogu i aktivnije se založe na zapošljavanju osoba s invaliditetom, rekla je uvodno Mihaela Jović Karešin, predsjednica udruge "Visoki jablani".

U periodu od rujna do prosinca 2014. godine bit će tako organizirana široka zagovaračka kampanja za podizanje javne i institucionalne svijesti, a posebice svijesti poslodavaca. U Puli će se cjelodnevna kampanja održati 26. studenog. Jović Karešin je dodala da je i zakonska obveza zaposliti jednu osobu s invaliditetom na svakih 20 radnika do 2015., dok će do 2020. to biti dvije osobe s invaliditetom na svakih 20 zaposlenih.

Ante Raos, predsjednik M.U.O.S.I.D.-a, rekao je da je ovo temelj stvaranja svojevrsne burze rada za osobe s invaliditetom u budućnosti, da se vidi koje poslove oni mogu obavljati i da se u tom pravcu usmjeravaju pri školovanju. Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih, rekao je da su se rado uključili u ovaj projekt koji za cilj ima zapošljavanje osoba s invaliditetom, jer se tu ne radi samo o egzistenciji, već je u pitanju i kvaliteta života tih osoba.

Naglasio je da Istarska županija jedina u Hrvatskoj daje novčanu naknadu slijepim osoba zbog nezaposlenosti i da to nije iznos koji rješava sve probleme, ali upućuje na razumijevanje problematike.

Gradska pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović rekla je da je u ovom projektu važno srušiti predrasude o osobama s invaliditetom i dokazati da su jednakovrijedni i sposobni radnici koji mogu obavljati širok spektar poslova, jer imaju razne talente. Zamjenik istarskog župana Miodrag Čerina osobno se obvezao animirati poslodavce, velike i male gospodarske subjekte, da do 26. studenog prihvate ideju o zapošljavanju osoba s invaliditetom te da dođu na zagovaračku kampanju i dobiju informacije. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter