Pula: Predstavljen nacrt Strategije razvoja urbanog područja


U pulskoj Komunalnoj palači održana je druga sjednica Partnerskog vijeća urbanog područja Pula, a vezano za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU). Predsjednica partnerskog vijeća Elena Puh Belci na početku je zahvalila svim sudionicima i partnerima na dosadašnjem angažmanu te je detaljno predstavila poziv za odabir područja za provedbu ITU mehanizma.

- Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345 milijuna eura, a prijavitelj koji zadovolji minimalni bodovni prag dobit će status ITU područja i postati prihvatljiv za korištenje dijela tih financijskih sredstava, kazala je Puh Belci i dodala da indikativna alokacija za područje Pule iznosi 30,6 milijuna eura.

Prihvatljivi prijavitelji u ovom su pozivu sedam najvećih urbanih centara u Hrvatskoj s najvećom koncentracijom stanovništva, odnosno gradovi s više od 50 tisuća stanovnika i to Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Slavonski brod, Zadar i Pula. O svim relevantnim informacijama i dokumentima koji se odnose na ITU mehanizam svi zainteresirani mogu pronaći u posebnoj sekciji na službenoj web stranici Grada Pule www.pula.hr,  što su jučer članovi partnerskog vijeća posebno istaknuli kao pozitivan iskorak.

Nakon uvodnog dijela, predstavnici Istarske razvojne agencije zajedno sa suradnicima predstavili su nacrt Strategije razvoja urbanog područja s naglaskom na SWOT analizu, odnosno analizu snage i slabosti te prilika i prijetnji nakon čega su se članovi partnerskog vijeća aktivno uključili u konstruktivnu raspravu.

Već idućeg tjedna, točnije 21. travnja, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije održat će se koordinacijski sastanak svih gradova potencijalnih korisnika ITU mehanizma, a tema sastanka bit će nadolazeći sektorski dijalozi koji su veoma važni jer će se putem njih u konačnici definirati raspoloživa sredstava po prijavitelju.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Urbana područja se inače ustrojavaju radi učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014. - 2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma uvidjeli su Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban koji su se okupili oko Grada Pule te tako zajedno čine jednu urbanu sredinu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter