Pula: Predstavljanje Picassove izložbe

Predstavljanje Picassove izložbe u MSUI (A. KANCELAR)
Predstavljanje Picassove izložbe u MSUI (A. KANCELAR)

Izložba "Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz" zagrebačke Galerije Klovićevi dvori predstavljena je danas u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u Puli. O izložbi je najviše govorila ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin koja je okupljenima objasnila zašto su se odlučili za ovakvu vrstu promocije.

- Tu smo da bismo vas pozvali na izložbu. Najvažnije je ljude podsjetiti da je ta važna izložba otvorena do 7. srpnja kako na nju ne bi zaboravili i poslije se žalili. Najbolja je reklama ona koja se prenosi usmenom predajom, no to traži vrijeme pa smo se s ovom turnejom odlučili povećati broj ljudi koji šire tu priču. Picassova djela i danas imaju izuzetan značaj pa i za razumijevanje današnje umjetnosti i kulture. Imati neposredan doticaj s originalima je nezamjenjiv, a to je ono što doznaju svi koji dođu posjetiti izložbu. Pružiti šansu tog izravnog doticaja otvara sasvim drugačije viđenje Picassovog rada i njegovog doprinosa svjetskoj umjetnosti, kazala je Viculin.

Napominjući da je projekt izložbe enormno skup i enormno vrijedan, Viculin je rekla da je taj zahtjevan proces odrađen u jako kratkom vremenu uzmemo li u obzir da su prvi razgovori o  organizaciji izložbe vođeni prije desetak mjeseci. Ovo je prvi put da tu putujuću izložbu osiguravaju domaći osiguravatelji - Croatia Osiguranje, koji su zajedno s pokroviteljem izložbe, Splitskom Bankom, pokrili troškove pola premije.

- Na izložbi je moguće pogledati 56 slika i skulptura, ali i pedesetak fotografija koje je radio sam autor. Na izložbi je moguće vidjeti cijeli Picassov umjetnički put s reprezentativnim djelima iz svih faza njegovog umjetničkog stvaralaštva - od slike "Čovjek s kapom" kada je slikar imao četrnaest godina sve do autoportreta "Nedjelja" nastalog pred njegovu smrt 1971. godine kojim odaje počast velikanima Velasquezu, Rembrandtu i Goyi. Radi se o vrlo zanimljivom presjeku njegovog opusa, a mogli bi reći da Picasso kroz sve svoje radove vodi razgovor sa slikarstvom, kazala je Viculin i dodala da je izložbu moguće lagodno razgledati za nešto više od sat vremena te da kroz nju posjetitelje vode stručni vodiči.

Izložba je otvorena prije mjesec dana, a dosad ju je razgledalo 30 tisuća posjetitelja, a svakog utorka u galeriji se održavaju stručna predavanja i likovne radionice. Turneja predstavljanja izložbe krenula je iz Rijeke, a nakon Pule, delegacija iz Klovićevih dvora odlazi u Maribor, Ljubljanu, Osijek, Beograd i Sarajevo. Prije samog predstavljanja okupljeni su mogli pogledati i video prezentaciju izložbe i fotografije s nezapamćeno posjećenog otvorenja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter