Pula: Predavanje o interaktivnoj biblioterapiji

Ivana Bašić predstavila je interaktivnu biblioterapiju u pulskoj knjižnici (B. VINCEK)
Ivana Bašić predstavila je interaktivnu biblioterapiju u pulskoj knjižnici (B. VINCEK)

Predavanje na temu "Interaktivna biblioterapija u knjižnicama i školama" mr. Ivane Bašić održano je sinoć u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, a u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige 2012..  Bašić je tijekom svog izlaganja obuhvatila definiciju područja biblioterapije, osnovne modele i principe rada, mogućnosti primjene u nastavi književnosti i u radu s korisnicima knjižnice te pop kulturu i biblioterapiju.

- Biblioterapija je program aktivnosti utemeljen na interaktivnom procesu između medija i ljudi koji ga doživljavaju ili vođeno čitanje napisanih materijala s ciljem da dosegnemo razumijevanje i rješavanje problema bitnih za osobne i terapeutske potrebe pojedinca. To su dvije osnovne definicije biblioterapije koja se dijeli na institucionalnu, kliničku i interaktivnu ili razvojnu, kazala je Bašić.

Naglasila je da biblioterapija, kada je tekst u pitanju, širi njegovu definiciju, to jest proširuje ga na priču. Tekstovi tako postaju i pjesme, videoigre, filmovi i TV serije. Ona je također napomenula da biblioterapija nije čitanje tekstova samopomoći, već tekstova snage koji pobuđuju emocije i potiču na razmišljanje te omogućuju identifikaciju s tekstom.

Kada su pitanju mogući klijenti biblioterapije, Bašić je istaknula da je suštinski važno upoznati koje tekstove oni koriste i koje su metafore iz njih izvukli. Nadalje, tvrdi da je nemoguće stvoriti nove metafore s novim tekstovima ako se prvo ne krene iz točke koja je korisniku terapije poznata.

Što se odabira tekstova za biblioterapiju tiče, naglasila je da nije svaki tekst za to primjeren. Primjerice, tekstovi koji su kaotični i koji ne pružaju nadu za to nisu podobni. Upravo su zato tekstovi koji rekreiraju kozmos i red za to najpodobniji. Među takvim tekstovima, a posebice u pop kulturi, najuspješniji su oni koji tematiziraju putovanje heroja - od "Odiseje" sve do "Ratova zvijezda". (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter