"Pula pred Prvi svjetski rat" u Gradskoj knjižnici


Izložba naziva "Pula pred Prvi svjetski rat" otvorena je danas u podne u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, a organizirana je u povodu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata koji je započeo sarajevskim atentatom upravo na današnji datum.

- Ova izložba kroz tekst i ilustraciju obrađuje društveni život i svakodnevicu Pule u mjesecima pred početak Prvog svjetskog rata. Pula je u ulozi glavne luke Carske i kraljevske ratne mornarice ekspanzivno rasla u urbanističkom, demografskom, industrijskom i kulturnom pogledu i bila jedan od osam najvećih gradova austrijskog dijela Monarhije, a izložbom je obuhvaćen pogled na pulsku svakodnevicu i fizionomiju prijeratne Pule u osvit tragičnih događanja 1914., kroz vijesti i napise iz tadašnjih dnevnih novina i tjednika, prikaz kulturnih i gospodarskih djelatnosti te društvenih prilika, kazala je ravnateljica knjižnice Nela Načinović u uvodnom izlaganju u kojem je brojne prisutne podsjetila i na sve važne austrougarske zgrade koje su izgrađene od polovice 19. stoljeća do početka Prvog svjetskog rata.

"Pula pred Prvi svjetski rat" dio je projekta "1914. – Puna je Pula/Pola Gremita", kojim se Pula i Istra priključuju europskom obilježavanju početka Prvog svjetskog rata. Na otvorenju izložbe Iva Lanča Joldić, koordinatorica za programe i projekte GKČ-a, istaknula je da je izložba nastala na temelju dostupne novinske, grafičke i arhivske građe postojećih radova o povijesti Pule.

- Primarni nam je cilj bio dati uvod u opću sliku Pule 1914. godine, a na 16 izložbenih panoa istaknuli smo pojedine segmente gradskog specifikuma s posebnim naglaskom na kulturni život grada. Početna točka u realizaciji izložbe bile su novine koje su tada izlazile u Puli: dnevnici Il Giornaletto di Pola na talijanskom jeziku i Polaer Tagblatt na njemačkom jeziku te tjednik na hrvatskom jeziku Naša sloga, kazala je Lanča Joldić. Izložba u Gradskoj knjižnici i čitaonici do 28. srpnja. (Napisao i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter