Pula: Prazne se ducani koji duguju najamninu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poput zaraze koja je prije nekoliko godina krenula iz smjera Foruma te ispraznila najprije Kandlerovu, a potom i prvi dio Ulice Sergijevaca, epidemija zatvorenih ducana u centru grada ne jenjava.

Kako smo doznali, uskoro bi se mogli zatvoriti i ducani u Laginjinoj ulici, prema kazalištu, a upravo za danas je zakazana primopredaja, odnosno vracanje još jednog poslovnog prostora Gradu.

Kako smo provjerili kod nadležnog procelnika Damira Prhata, odlukom gradonacelnika, izmedu ostalih, otkazani su ugovori o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pule u Laginjinoj 3, u kojoj se prodaje odjeca popularnog djecjeg brenda Iana, ali i ducanu tik uz ovaj sa sportskom opremom Kora šport.

Dugovi i viši od pola milijuna kuna

Iako su za oba poslovna prostora vec u tijeku postupci za predaju u posjed koji se vode pred Opcinskim sudom u Puli, u ovim su nam ducanima rekli da ne znaju kada ce iz prostora izaci.

Vlasnica franšize Iana izrazila je svoju ogorcenost što odgovorni u Gradu nisu izašli u susret trgovcima koje je pogodila kriza te smanjili najamnine, kao u ostalim hrvatskim gradovima. Kako kaže, nacula je nešto o mogucnosti reprogramiranja dugova, no o tome koliko duguje i kolika joj je najamnina za prostor, nije htjela razgovarati. Tek je ustvrdila da ima ugovor na deset godina i da istjece 2012.

Uvidom u našu arhivu vidljivo je da je gradonacelnik aktom otkazao zakup ovom poslovnom prostoru u travnju ove godine i da je tada dug zakupca za ovaj poslovni prostor bio oko 160 tisuca kuna.

Kora šport je u trenutku otkazivanja ugovora o najmu, lani u rujnu, Gradu dugovala 655 tisuca kuna. No, popis dužnika dug je, a iz Grada smo dobili obecanje da ce nam listu naj-dužnika dostaviti vec danas. Iz tog ce popisa zapravo biti vidljivo u kojoj ce mjeri gradski poslovni prostori opustjeti.

Do kraja godine centar još prazniji

No, od procelnika Prhata doznajemo da ce Grad samo u iducih mjesec dana u posjed vratiti prostor u Flanatickoj, u kojoj se nalazio Turbo sport, zatim u Laginjinoj - u kojem je trgovina Vajda, te jedan prostor u Istarskoj ulici.

Kako pojašnjava, nakon što zakupac ostvari odredeni dug, najprije se s njim pokušava vidjeti o cemu se radi, no ako se zakup i dalje ne podmiruje, donose odluku o otkazivanju ugovora, a zatim i vracanju u posjed poslovnog prostora. Ti procesi, kaže Prhat, nekad znaju biti dugotrajni, no Grad na kraju uvijek svoje prostore dobije natrag.

Svi ce ti poslovni prostori opet biti ponudeni na licitaciji novim zainteresiranim zakupcima. Uskoro ce, tako, na natjecaj i bivši prostor Turbo Limaca u Veronskoj koji je na prethodnom natjecaju vec izlicitirao Damodar, no, prema rijecima procelnika, zakupac je odustao vec dan nakon licitacije i to vjerojatno, zakljucuje procelnik, zbog previsoke cijene zakupa od cak 21.228 kuna mjesecno.

Najamnine su visoke, a potrošacka moc konstantno je u opadanju. Kako smo jucer culi od jednog prodavaca, promet mu je do podneva iznosio tek nekoliko lipa iznad deset kuna. Što se s takvim prometom može pokriti, svima je jasno.

Iako se po gradu šuška da, zbog previsokog najma, uskoro iz Pule odlazi i nedavno otvorena zlatarnica Argentum, u Gradu su nam rekli da taj zakupnik uredno podmiruje sve svoje obveze prema Gradu i nemaju nikakvih naznaka ili saznanja o eventualnom otkazu ugovora o najmu za taj poslovni prostor.


Podijeli: Facebook Twiter