Pula: Poziv na prosvjedni mimohod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak prosvjednika koji traže raspisivanje prijevremenih izbora i smjenu aktualne Vlade okupilo se u srijedu predvecer na pulskoj Portarati. Pozvali su Puljane, ali i sve ostale gradane Istre da dodu u subotu na Portaratu gdje ce se u 18 sati održati antivladin skup nakon kojeg ce prosvjednici u povorci defilirati gradskim ulicama. Kuda ce se kretati i hoce li svoje nezadovoljstvo iskazivati i ispred nekih državnih, ali i županijskih i gradskih institucija, nisu otkrivali.

"Megafon je besplatan, ne morate placati PDV. Dodite i recite ovoj nesposobnoj Vladi što mislite o njoj", porucio je jedan od vec stalnih prosvjednika Jan Jurum. Rekao je da su gradani na ulice trebali izaci još 2003. godine kada su u saborske klupe sjeli Mirko Filipovic i Lino Cervar.

"To su odlicni sportaši, ali nemaju veze s politikom, a saborski mandat poslužio im je samo za ostvarivanje zastupnicke mirovine koju mi placamo. Ovoj zemlji trebaju strucni i sposobni ljudi koji ce se istinski boriti za boljitak i koji ce biti zadovoljni samo svojom placom", rekao je Jurum, dodajuci da živimo u državi u kojoj jedan Željko Kerum placa iste poreze kao i radnik s dvije tisuce kuna place.

Nakon što je jedan od prisutnih demonstranata pozvao na okupljanje ljevice, Jurum je rekao da se od toga ograduje jer da prosvjedi znace bunt naroda i nemaju nikakav politicki predznak.



Prosvjednici su veceras izvjesili transparente na kojima su se pozivali na clanak 6. hrvatskog Ustava po kojem sve stranke moraju javno polagati racun o porijeklu svojih sredstava i imovine, izmedu ostalog za gradane tražeci ono što im takoder jamci Ustav: slobodu, nacionalnu jednakost, ravnopravnost, socijalnu pravdu, poštivanje prava covjeka.

Uz transparente usmjerene protiv Vlade, prosvjednici su na platnu ispisali "Jakovcic-istarski Sanader", pokazavši tako što misle o istarskom županu ali i vladajucoj stranci. Oni s kojima smo razgovarali, a medu njima zatekla se i Hani Buric, osudili su napad na prostorije IDS-a, rekavši da vandalizam nikome ne koristi te da uništavanje necije imovine ili bilo koji oblik nasilja ne mogu dovesti do željenih promjena, ogradivši se tako od tog cina.


Podijeli: Facebook Twiter