Pula: Potpora oboljelima od limfoma

Članovi udruge HULL na pulskoj tržnici (D. MEMEDOVIĆ)
Članovi udruge HULL na pulskoj tržnici (D. MEMEDOVIĆ)

Štandom na pulskoj tržnici, na kojemu su članovi Hrvatske udruge leukemija i limfoma (HULL), promovirali svoju udrugu te informirali građanstvo o ovim teškim bolestima započeo je projekt pod nazivom "Znanjem do zdravlja" u sklopu kojeg je hematološkim bolesnicima i njihovim obiteljima u jednome danu ponuđena mogućnost vrlo detaljnog informiranja o limfomima, leukemiji i drugim zloćudnim hematološkim bolestima, njihovom dijagnosticiranju, liječenju te mogućoj potpori.

Kako nam je navela tajnica udruge Jadranka Santini HULL osnovan još 1994. godina i trenutno ima oko 500-tinjak članova, a s obzirom da u Istri nemaju svojih podružnica, cilj im je bio informirati i ljude koji žive na ovom području.

- U Zagrebu svakog mjeseca održavamo razna stručna predavanja, a u gradovima u kojima nemamo svoje podružnice gostujemo s jednodnevnim predavanjima na kojima se najnovije informacije o ovim bolestima i mogućnostima njihova liječenja mogu čuti od naših renomiranih liječnika, navela nam je Santini uz riječi da je Pula već osmi grad u kojem gostuju.

Sve je oboljele pozvala da pogledaju i njihovu stranicu www.hull.hr na kojem mogu pronaći sve potrebne informacije te posebno uputila na stranicu foruma na mogu čuti i razmijeniti savjete i informacije sa stručnjacima i drugim oboljelim osobama.

Nakon gostovanja na tržnici stručna predavanja održavala su se u pulskoj općoj bolnici - tako je dr. Verica Lazić-Prodan, internistica-hematologinja Opće bolnice Pula održala predavanje na temu "Kronične mijeloproliferativne neoplazme".

Predavanje "Mijelodisplastični sindrom - što je novo u dijagnostici i liječenju" održala je dr. Inga Mandac Rogulj, internistica-hematologinja Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KB Merkur dok su o ulozi medicinske sestre kod sideropenične anemije govorile Blaženka Stivi i Marina Dembić.

O dijagnostici i liječenju limfoma govorila je pak prof. dr. Antica Duletić-Načinović, internistica-hematologinja KBC-a Rijeka, a o komplikacijama kemoterapije i kroničnom umoru pričala je Marina Dembić, odgovorna sestra Odjela za onkologiju i hematologiju pulske bolnice.

O važnosti psihološke potpore hematološkom pacijentu i njegovoj obitelji govorio je psihijatar Tomislava Peharda, a o lijekovima za liječenje zloćudnih bolesti i HZZO-u prof. dr. Igor Aurer, internist-hematolog KBC-a Rebro. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter