Pula: Potpisani ugovori za dodjelu stipendija

Ugovore o stipendijama studentima je podijelio gradonačelnik (Manuel ANGELINI)
Ugovore o stipendijama studentima je podijelio gradonačelnik (Manuel ANGELINI)

Čak 240 studenata okupilo se danas ispred komunalne palače iščekujući svečano potpisivanje ugovora za dodjelu stipendija u akademskoj godini 2012./2013.

Ove godine Grad Pula za stipendije je osigurao više od milijun kuna, a dobila su ih 42 studenta prve godine studija te 198 studenata viših godina studija.

- Stipendiju ću iskoristiti za knjige i skripte, a dio će svakako otići na stanarinu, rekao nam je Igor Glišić, student četvrte godine, dobitnik stipendije od 440 kuna.

S njim se složila i Ana Jovanović, također studentica četvrte godine, koja je dobila stipendiju od 480 kuna. Oboje rade uz studiranje, no vele da će im stipendija itekako dobro doći.

U ova vremena, kaže nam Ana, svaka pomoć u financiranju tijekom studija je dobrodošla.

Gradonačelnik Boris Miletić prije negoli je počeo s potpisivanjem ugovora, studentima je poželio puno uspjeha, izrazivši zadovoljstvo što ih vidi u tako velikom broju, što je na koncu, bila i želja Grada Pule da pomogne što većem broju studenata.

Dodao je da je ponosan na studente i pulsko sveučilište jer je jedini način za ostvariti bolje sutra upravo izvrsnost koju su pokazali studenti, dobitnici gradskih stipendija.         

Na natječaj za dodjelu stipendija je, podsjetimo, pristiglo 276 zamolbi. Utvrđen je potom prijedlog liste za dodjelu na koji je pristiglo ukupno 20 prigovora, a prihvaćeno ih je 15. Uvjeti koje su studenti trebali ispuniti za ostvarivanje stipendija bili su na razini prošlogodišnjih, samo što su se ovaj put dodatno bodovala deficitarna zanimanja (sveučilišni studiji računalstva, elektrotehnike, geodezije, medicine - zvanje liječnik, stomatologije, informatike, matematike, fizike, kemije, biologije, geografije i engleskog jezika i književnosti).

Studenti prve godine morali su imati prosjek ocjena najmanje 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi, odnosno najmanje 4 ako je upisan na studij za zvanje koje je definirano kao deficitarno.

Za studente druge i treće godine prosjek ocjena morao je biti najmanje 4 na prethodnoj akademskoj godini te najmanje 3,5 za deficitarno zvanje. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter