Pula: Potpisan ugovor o gradnji obalnog kolektora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj gradskoj palaci u petak je konacno svecano potpisan ugovor o gradnji obalnog kolektora duž rive i u Flaciusovoj ulici, cime ce se stvoriti uvjeti za cišcenje Pulskog zaljeva u koji se još uvijek slijevaju fekalne vode. Gradnja ce poceti za desetak dana, a rok za dovršetak je 17 mjeseci.

- Realizacija projekta nece biti lagana zbog arheoloških i prometnih uvjeta, no odricanje ce nam se isplatiti, izgradnjom obalnog kolektora pokazujemo brigu o okolišu. Molim sve gradane za strpljenje zbog prometnih preinaka u gradu te korištenje javnog prijevoza, rekao je gradonacelnik Boris Miletic.

Gradnja ce se izvesti kroz Jadranski projekt koji provode Hrvatske vode, a financira se novcem Svjetske banke, države, Hrvatskih voda te gradskog proracuna i Herculanee.

Novi generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišic istaknuo je da ce ovaj projekt po završetku pulskoj rivi donijeti veliku razliku koja ce odmah biti vidljiva okom te bolju kvalitetu mora u luci.

Radovi ce istovremeno poceti na obje dionice, a prioritet je što raniji završetak u dijelu Flaciusove ulice od pošte do upravne zgrade brodogradilišta da bi se ta dionica pustila u promet i omogucio pristup parkiralištima kod Zavoda za zapošljavanje i iza Foruma.

Prvih pola godine radit ce se na iskopima, arheološkom nadzoru i istraživanjima te zaštiti gradevinske jame u koju ce se postaviti armatura.

- Gradilište ce se organizirati tako da u najmanjoj mogucoj mjeri utjecemo na život grada, iako je jasno da neke stvari ne možemo izbjeci. No, radit ce se u dvije smjene, pred nama je ljetno, suho vrijeme, što je povoljno za radove, rekao je Igor Stari, direktor Herculanee.

Redukcije vode u Istri nece biti

Uoci potpisivanja ugovora o gradnji kolektora novi generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišic sastao se u sjedištu Županije sa zamjenikom istarskog župana Vedranom Grubišicem i predstavnicima vodoopskrbe Istarske županije. Tema je bila najava mogucih redukcija vode tijekom ljeta zbog sušnog vremena.

- U Istri je vec puno toga napravljeno kada je u pitanju vodoopskrba i sustavi su dobri. I dalje ne znamo kakvo ce biti vrijeme do ljeta, nedavno smo pokušali dobiti prognoze od Hrvatskog meteorološkog zavoda, ali ni oni se ne usuduju prognozirati. Vjerujem da svejedno nece biti redukcije vode u Istri jer cemo ukljuciti sve raspoložive resurse, a razgovarali smo i o ukljucivanju alternativnih izvora za koje cemo iznaci sredstva, rekao je Plišic.


Podijeli: Facebook Twiter