Pula postala talac vlastite povijesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi nedovršeni projekti u gradu rezultat su pristupa Konzervatorskog odjela u Puli koji je po mnogocemu jedinstven u odnosu na odjele u drugim gradovima u Hrvatskoj. Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo situacije u kojoj je upravo Konzervatorski odjel u konacnici produžio, poskupio ili pak posve stopirao realizaciju niza važnih i za razvoj grada neophodnih projekata.

Najnoviji je cin kad je Konzervatorski odjel svega nekoliko dana nakon zakljucenja natjecaja za "Brijuni rivijeru" zatražio proglašenje Monumenata i Hidrobaze kulturnim dobrom, što je i ucinjeno mjesec dana kasnije, dakle u tijeku natjecaja. Taj je presedan podigao prašinu u državi i u regiji.

Projekt uredenja nogostupa ispred Arene izraden je 2007. godine, a rješenje Konzervatorskog odjela kojim se odobrava gradnja uz odredene uvjete stiglo je u kolovozu iste godine. Nakon arheoloških istraživanja izdano je novo rješenje kojim je utvrdeno da se radovi više ne smiju izvoditi prema prethodnom rješenju i dokumentaciji, vec je zatraženo dodatno arheološko istraživanje...

Koncem 2007. godine pocela je obnova parka kod katedrale, a do danas je ureden samo njegov donji dio, dok je gornji dio, na kojem je arheološko nalazište, konzerviran..

Konzervatorski odjel stopirao je i uredenje parka na Monte Zaru. Naime, 2008. godine konzervatori šalju Gradu rješenje o trenutnoj obustavi uredenja parka s obzirom na to da je zašticeno kulturno dobro u sklopu Zvjezdarnice...

U želji da obnovi gradsko kupalište Stoja Grad je 2008. godine narucio tehnicko izvješce za objekte na kupalištu, kojim je ukazano na znatna oštecenja. Temeljem nalaza IGH-a iz 2009. godine trebalo je dovesti konstrukciju u ispravno stanje. Konzervatorski odjel nije prihvatio njihov prijedlog..

Najeklatantniji primjer zapocetog, a nedovršenog projekta u Puli je izgradnja garažne kuce u Kandlerovoj ulici. Na tom se podrucju može graditi tek po završetku arheoloških istraživanja, što do danas nije ucinjeno i pitanje je kada ce se to realizirati...

Poznat je i slucaj iz 2007. godine kada Konzervatorski odjel nije izdao suglasnost na konacni prijedlog izmjena i dopuna Provedbenog urbanistickog plana Stari grad. Kljucni dio zbog kojeg plan nije dobio suglasnost bilo je definiranje Parka grada Graza kao podrucja pod zelenom površinom i parkirališta...

- Gradu je apsolutno u interesu, dapace, imperativ nam je zaštititi kulturna dobra, ali ne smijemo pritom dopustiti da ta zaštita bude opravdanje za zaustavljanje zapocetih radova. Ulazimo u zacarani krug, u kojemu najvecu cijenu placaju gradani. To je nedopustivo.

U konacnici postavlja se i pitanje financiranja, jer ukoliko je nadležno tijelo Ministarstva kulture proglasilo pojedino podrucje ili objekt "kulturnim dobrom od znacaja za Republiku Hrvatsku", tada bi i trošak financiranja trebao biti rasporeden izmedu lokalne i državne razine, a ne, kao što je sada slucaj, da sve pada na teret poreznih obveznika iz Pule. Smatram da je krajnje vrijeme da u ovoj državi svi zakoni pocnu vrijediti za sve jednako, a ne da se u Istri interpretiraju na jedan, a u ostatku zemlje na drugi nacin, izjavio je pulski gradonacelnik Boris Miletic.

Želeci cuti i drugi stranu, pitanja smo postavili i voditelju Konzervatorskog odjela u Puli Zoranu Glivarecu. Medutim, dgovore nismo dobili. (Cristian Bruno GALIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter