Pula postaje centar hrvatskog studentskog sporta


U Puli je sutra završnica Unisporta, sveučilišnog prvenstva studenata Republike Hrvatske, koja okuplja najbolje ekipe u sedam sportskih disciplina. Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u Domu sportova "Mate Parlov", više od 500 studenata svoje će sportske snage odmjeravati do subote, kada su na redu finalne utakmice. Mario Peruško, ravnatelj Javne ustanove Pula sport koja organizira ovu manifestaciju uz Hrvatski akademski sportski savez, kaže da će Pula u sljedećih nekoliko godina, najmanje tri, biti domaćin Unisport finalisa.

- Ovaj grad time postaje centar hrvatskog studentskog sporta i odskočna daska najboljim sveučilišnim ekipama za najveća europska natjecanja. Očekujemo da će broj studenata sportaša sljedećih godina narasti i do 1.000 finalista, a postoji mogućnost da, ovisno o smještajnim kapacitetima i opremljenosti, ugovor bude produžen za još dvije godine.

Želja nam da je Pula postane kruna studentskog sporta u Hrvatskoj i da pulsko sveučilište prepozna ovu priliku te još bolje izgradi sustav sportskih igara, kazao je Peruško.

U ekipnim sportovima su se na ovo završno natjecanje plasirala četiri najbolja hrvatska visoka učilišta, dok u drugim sportovima nastupa veći broj ekipa. Sveučilište Jurja Dobrile sa svojim sportskim ženskim snagama sudjeluje u odbojci u dvorani i na pijesku, a jedna od predstavnica odbojkaške ekipe, studentica Tea Vitasović vjeruje da će sljedećih godina pulski studenti sudjelovati u više sportova.

Kako je pojasnio Toni Gamulin iz Unisporta, sve studentske sportsko-rekreativne manifestacije u Hrvatskoj od ove akademske godine imaju unificirani naziv Unisport, a u ovom sustavu je u ovom trenutku oko 40.000 natjecatelja. Svi osvajači naslova Unisport finalisa izborit će nastup na Europskoj Univerzijadi koja će se u ljeto 2014. godine održati u Rotterdamu.

Organizatori su kao najzanimljivije događaje koji se ne smiju propustiti istaknuli utakmicu futsala koji se igra u dvorani Doma sportova u subotu te košarke koja će se održati u dvorani sportskog centra Mirna, odnosno Pattinaggiu.

Atraktivna je svakako odbojka na pijesku koja će se, ako vrijeme dozvoli, održati u petak i subotu na Verudeli. Najbolji rukometaši i rukometašice će svoje golove zabijati u dvorani OŠ Veli Vrh, a dvorana talijanske škole će biti mjesto okršaja najboljih odbojkašica hrvatskih sveučilišta.

Na Forumu će se u subotu od 13 do 18 sati natjecati najbolji streetbasketaši, a uz ove momčadske i loptačke sportove, odigravat će se i natjecanja u šahu u Domu sportova u petak od 10 sati.

Službeno otvaranje Unisporta finalisa uz prigodni program počinje sutra u 19 sati na Forumu, a završno je druženje u subotu navečer u klubu Uljanik. Kao trajni pečat ovoj manifestaciji studenti sportaši će na zidu Pattinaggia, prije košarkaškog finala koji je na rasporedu u subotu u 16 sati, nacrtati grafit koji svojim motivom objedinjuje Unisport i Pulu.

Predstavljanju programa prisustvovao je gradonačelnik Boris Miletić koji je prethodno potpisao ugovor s Hrvatskim akademskim sportskim savezom kako bi Unisport finalis došao u Pulu. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter