Pula: Postaja "Fižela" predana DHZ-u

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Nakon što je 1998. godine otvorena kao prva automatska postaja za mjerenje kvalitete zraka u Republici Hrvatskoj, postaja "Fižela" na Stoji ponovno je u funkciji, odsad još proširenijih mogućnosti. Postaja odsad, naime, mjeri dušikove okside i ozon, uz prijašnja mjerenja sumpordioksida, ugljikovog monoksida i lebdećih čestica.

"Fiželu" je danas Grad Pula službeno predao Državnom hidrometeorološkom zavodu, i tom je prigodom održana konferencija za novinare kojoj su prisustvovali predstavnici Grada, Istarske županije te Zavoda za javno zdravstvo.

- Radi se o najstarijoj, odnosno prvoj automatskoj postaji u državi, odsad poboljšanih i proširenih mogućnosti, koja je sada povezana i uključena u europsku mrežu razmjene informacija, rekao je zamjenik pulskog gradonačelnika Fabrizio Radin prilikom primopredaje postaje.

Okupljeni su se potom prisjetili dana kada je postaja otvorena, ponajviše zbog pulske tvornice cementa koja je nakon toga ugradila filtere i svrstala se u okvire zaštite okoliša. Voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljana Dravec istaknula je da je zrak u Istri prve kvalitete i dodala da, uz pulsku postaju, kakvoću zraka prate i četiri postaje kod Plomina, dvije kod Rockwoola te jedna kod tvornice Koromačno. (N. SOFTIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter