Pula: Poslovni prostori zjape prazni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u gradu možemo promatrati iz razlicitih perspektiva, a jedna od njih je broj poslovnih prostora koji zjape prazni. Takvih je u užem središtu grada više od 60, velicine od 20-ak do više od stotinu cetvornih metara.

Samo u Kadlerovoj zatvoreno je tridesetak prostora. Kljuc u bravu stavili su u proteklih šest mjeseci i brojni vlasnici obrta kojima bi rad u zimskim mjesecima uglavnom znacio minus na racunu, a rijec je mahom o suvenirnicama, galerijama, ugostiteljskim objektima. U Ulici Sergijevaca nedavno je zatvoren i jedan svojevrsni gift-shop, koji je u najmu imala jedna rijecka tvrtka. "Smanjio se promet u odnosu na prijašnje godine, a vlasnik prostora nije htio smanjiti najamninu", kažu nam u toj tvrtki.

Kako bi nakaradno medu tim praznim prostorima odzvanjala floskula o Istri kao regiji lideru. Uz rijetke prostore na kojima je navedeno da su zatvoreni zbog adaptacije, najveci je broj onih koji su postali plakatna mjesta ili su prekriveni debelim slojem prašine i propadaju.

Jedan od vecih prostora u Kandlerovoj ulici koji je trenutno prazan je onaj Ribarske zadruge Lanterna. Njezin upravitelj Zlatko Milovan istice da je prostor trenutno bez sadržaja jer su se preselili u Vernalsku ulicu u Šijani. "Donedavno je tu bio knjigovodstveni servis na usluzi našim ribarima. Bilo je ideja da ga pretvorimo u ribarsku kucu, medutim, stigla nas je recesija", kaže Milovan i dodaje da ce tu možda otvoriti neki vrstu ribarskog kluba.



U Istarskoj ulici i oko Giardina prazno je 10-ak objekata, a ovih je dana kljuc u bravu stavila i MTC trgovina djecjih carapa u Ciscuttijevoj ulici. Grad se iz mjeseca u mjesec sve više pretvara u tek prostrani ugostiteljski objekt.

"Neka Grad ponudi što jeftinije u zakup ove poslovne prostore, samo neka ljudi rade i da ova ulica ide malo naprijed", veli nam jedan od stanara Maksimijanove ulice gdje se nalazi i najveci od 21 objekta koje Grad daje u zakup temeljem javnog natjecaja raspisanog krajem veljace. Licitacija ce se provesti 8. ožujka u prostorijama Komunalne palace.


Podijeli: Facebook Twiter