Pula: Poslovni prostori neće pojeftiniti

Ilustracija (S. R.)
Ilustracija (S. R.)

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je šest mjeseci prije lokalnih izbora odlučio smanjiti cijene najma poslovnih prostora Grada Zagreba, a smanjenja se kreću od 14 do čak 50 posto. Smanjenje ovisi o zoni u kojoj se zakupljeni prostor nalazi, a najveće pogodnosti imaju obrtnici. Mjesečne zakupnine za podrumske i dvorišne poslovne prostore bez obzira na djelatnost smanjuju se za 50 posto. Bandić kaže da odluku donosi zbog sve većih financijskih opterećenja koje trpi većina građana te, općenito, sve teže socijalne situacije.

Pulski zakupci, po svemu sudeći, neće biti te sreće. Luciano Benčić, vlasnik Lanotona, koji u šest prostora u centru grada drži nekoliko sportskih i modnih brandova, ističe da i Opatija i Rijeka također smanjuju zakupe.

- Preko Gospodarske komore poslali smo početkom ljeta takav zahtjev u Grad Pulu i nakon tri mjeseca dobili negativan odgovor. Nedavno smo ponovno uputili takav zahtjev i čekamo očitovanje gradonačelnika. On je jedina osoba koja može donijeti odluku o smanjenju zakupa, kaže Benčić, koji, ovisno o godini početka zakupa poslovnog prostora plaća zakupe od 60 do 280 kuna po četvornom metru prostora.

Vlasnik Lanotona poznati je zagovaratelj promjene na natječajima za zakup poslovnih prostora. Umjesto isključivog vrjednovanja najviše ponuđene cijene zakupa, Benčić godinama predlaže da bi se prije svega trebali vrjednovati programi koji se nude za prostore, kvalitetni dobavljači zakupca i kontinuitet naplate.

- Zbog ovakvih licitacija, gdje mnogi nabijaju cijene iznad svih granica isplativosti, nama ulice Sergijevaca i Kandlerova i izgledaju kao "ulice bižuterije" što je strašno. Uostalom, tko je odgovoran kada se tako veliki zakupi ne mogu naplatiti, kome "padne vlas" s glave?... I Gradu bi trebalo biti u interesu da zakupci ne zatvaraju "firme" jer samim time šalju radnike doma, smatra Benčić.

Pulska gradska uprava, međutim, ističe da je teško govoriti o smanjenju zakupa gradskih poslovnih prostora po uzoru na Zagreb, jer su cijene zakupa utvrđene na natječaju gdje su se ponekad natjecala tri-četiri zainteresirana potencijalna zakupca i eventualnim smanjenjem zakupa, oni koji su na licitaciji odustali, takvom bi odlukom bili oštećeni, dok su se oni koji su na licitaciji porazili ostale potencijalne zakupnike obavezali plaćati izlicitirani najam. Pritom se ističe da su ovlasti gradonačelnika Borisa Miletića ograničene, te bi prije njegove odluke nalik Bandićevoj o smanjenju zakupa, trebalo izmijeniti Odluku o zakupu poslovnih prostora Grada Pule i novog Zakona o kupoprodaji. (Goran ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter