Pula: Posao za sedmero nezaposlenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedmero dugotrajno nezaposlenih Puljana napokon je dobilo priliku za rad. Kako doznajemo od Tanje Lorencin Matic, rukovoditeljice Odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje pulske podrucne službe Zavoda za zapošljavanje, rijec je o osobama koje su na zavodu dulje od tri godine, a ukljucit ce se u mjeru javnih radova. Zavod u potpunosti financira njihovu placu i dodatak za prijevoz. Trenutno su zaposleni na dva mjeseca, s mogucnošcu produljenja ugovora do šest mjeseci.

- Lani smo na nekoliko javnih tribina ukazivali na ovu mjeru koja, nažalost, u Istri nije bila dovoljno korištena, a najcešce su za njom posezale razne udruge i društva. Ovo je prvi put da je ova mjera za poticanje zapošljavanje potpisana s predstavnicima lokalne zajednice, odnosno Gradom Pula, navela je Lorencin Matic.

Prema njenim rijecima, iskustva s ovom mjerom su pozitivna i velikom se broju osoba ukljucenih u javne radove na kraju ugovori ipak produže.

Inace, projekt pod nazivom "Javni radovi za ljepši grad" aktivna je mjera politike zapošljavanja koju je inicirao Grad Pula, a provodit ce je Herculanea. Njome se promovira integracija osoba koje se nalaze u nepovoljnom položaju na tržištu rada te pokušavaju ublažiti posljedice dugotrajne nezaposlenosti. Drugi je cilj ovoga projekta, kojim se omogucuje ponovni ulazak na tržište rada veceg broja dugotrajno nezaposlenih osoba, uredivanje javnih površina koje nisu ukljucene u redovito održavanje, a trebaju se održavati zbog svoje važnosti i namjene.

- Prvo ce se ocistiti pristupi pulskim skloništima, a zatim ce radnici cistiti dvorišta škola, djecjih vrtica, okoliša udruga. U planu nam je nastavak ovakve suradnje sa zavodom i dogodine kada ce se, ukoliko financijska sredstva to dozvole, javnim radovima uredivati i obalni pojas te prigradske i gradske šumice, rekao je Igor Stari, direktor Herculanee.

Gradonacelnik je najavio da su u pripremi i drugi javni radovi, ali iz podrucja školstva, zdravstva i socijale.

Više od godinu dana bez posla 1.260 Istrana
Trenutno je, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, u Istri 306 dugotrajno nezaposlenih osoba, odnosno onih koji su na Zavodu više od tri godine, a koji su zapošljivi. No, više od godinu dana bez posla je ukupno 1.260 Istrana. I oni se mogu zaposliti mjerom takozvanih javnih radova no onda zavod u njihovu placanju participira manje, dok za one koji su evidentirani duže od tri godine participira sto posto.

"Super, samo da je placa malo veca"

Porazgovarali smo s radnicima koji su vec revno cistili. - Na zavodu sam vec deset godina. Radio sam u Uljaniku, onda prešao kod privatnika i uskoro postao višak. Od tada sam bez posla. Nadam se da ce nam se ugovor produljiti, a bilo bi odlicno i kada bismo na ovaj nacin našli neki posao za stalno, rekao je Damir Dragicevic.

Njegov novi radni kolega, Mijo Kristic, iako zahvalan na pruženoj šansi, izrazio je žaljenje što im placa nije barem malo veca. Na naše pitanje o kojem se iznosu radi, odgovorio je da ce mjesecno dobivati 2.500 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter