Pula: POS-ove zgrade nisu prošle tehnički pregled

POS-ove zgrade u Šijani (D. ŠTIFANIĆ)
POS-ove zgrade u Šijani (D. ŠTIFANIĆ)

Zgrade izgrađene prema Programu društvene poticajne stanogradnje (POS) u Šijani nisu prošle tehnički pregled i samim time im nije izdana uporabna dozvola koja bi zapravo označila početak useljavanja vlasnika stanova.

Useljenje će stoga morati pričekati barem još iduća dva tjedna. To je, naime, rok za kada je najavljen novi pregled zgrade, odnosno do kada bi se trebali ukloniti utvrđeni tehnički nedostaci zbog kojih zgrada nije "prošla" na pregledu.

Naime, jučer je obavljen tehnički pregled tijekom kojeg su ustanovljeni nedostaci u protupožarnoj zaštiti. Stoga je zaključak Povjerenstva za tehnički pregled bio da se zgradama ne izda dozvola dok se ne otklone ti nedostaci.

Radi se zapravo o samo jednom nedostatku, a to je da u prolazu iz podzemne garaže prema ulazu u unutarnji dio zgrade ne postoje dva takozvana protupožarna sektora. Pojednostavljeno, umjesto jednih vrata koja će odvajati garažu i ulaz u zgradu, potrebna su dvoja.

- Nedostatak se, dakle, nalazi između dva stubišta i predloženo je rešenje uklanjanja nedostatka u roku od 15 dana kada će se ponovo obaviti nadzor, rekao nam je protupožarni inspektor kojeg smo ondje zatekli, zajedno s još nekolicinom nadležnih, svatko iz svoje domene nadzora.

Zapravo, iako je to jedini nedostatak, uporabna dozvola se ne može izdati dok se on ne ukloni, rekao nam je pak predsjednik povjerenstva Miodrag Regvart.

Objektivno, ali uvjetno rečeno, vele nam jučer prilikom pregleda, zgrada je useljiva, jedino se ne bi smjela koristiti podzemna garaža, no budući da je objekt ima A certifikat, sve mora biti po standardima stoga valja pričekati da se ukloni taj nedostatak.

Na koji će se način to obaviti, jučer nitko nije želio unaprijed govoriti, no najvjerojatnije rješenje će biti da će se između dva stubišta postave još jedna vrata i time će problem biti riješen.

Stanari će stoga morati pričekati barem još dva tjedna kada će najvjerojatnije konačno uči su svoje nove životne prostore na koje čekaju od svibnja prošle godine. (N. SOFTIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter