Pula: Porinut katamaran za Igre u Londonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U brodogradilištu Tehnomont u Puli svecano je porinut katamaran "Millenium Diamond" koji se gradi za engleskog narucitelja City Cruises iz Londona. Nije to bilo klasicno porinuce kakvo vidamo u Uljaniku, vec polaganje broda u more pomocu ogromne pokretne dizalice.

Ovaj brod ce tijekom ovogodišnjih Olimpijskih igara u Londonu prevoziti turiste na Temzi. Igre pocinju za dva mjeseca pa radnici Tehnomonta imaju pune ruke posla da brod na privezištu dovrše u zadanom roku. Miljenko Brnic, direktor Tehnomont-brodogradilišta Pula najavio je da ce brod isporuciti 20. lipnja. Krstit ce se u Londonu prije pocetka Olimpijskih igara. Brod je dug 37, širok 14,6 i visok 7,6 metara, a projektiran je i izgraden sukladno propisima klasifikacijskog društva Burea Veritas. Namijenjen je prijevozu putnika i pružanju restoranskih usluga, kapaciteta 599 putnika.

Porinuce je obilježila jedna (ne)zgoda: vlasnica broda Rita Beckwith nije mogla presjeci konop koji je trebao uputiti bocu pjenušca prema trupu. Tri puta je zamahnula, ali tupa sjekira nije uspjela presjeci konop. Nakon što su je grmoglasnim pljeskom ohrabrivali uzvanici i radnici Riti Beckwith je priskocio u pomoc suprug Gary te su zajedno zamahnuli sjekirom i presjekli konop.

- Kad dode u London bit ce to najveci, najluksuzniji, najsofisticiraniji i "vrlo zelen" brod s obzirom na ekološku tehnologiju. Izgradili ste fantastican brod, opisala je svoj novi brod gospoda Beckwith.



- Moj suprug i njegov tim su dulje od pet godina planirali ovaj brod i tražili projektanta i brodograditelja koji ce ga izgraditi. Onda smo otkrili Hrvatsku s tisucljetnom tradicijom gradnje brodova. Projekt koji je nam je napravio Brodarski institut bilo je pravo otkrice.

Brnic je komentirajuci katamaran rekao da je to najkompleksniji brod izgraden u Tehnomontu i jedan od najboljih na svijetu za tu namjenu prema izgledu i maritivnim karakteristikama.



Direktor brodogradilišta Tehnomont Miljenko Brnic istaknuo je dobru suradnju s Brodarskim institutom i dodao da se radilo o zahtjevnom projektu i kratkom ugovorenom roku.

Po Brnicevim rijecima, sve to, uz kvalitetu projekta po tehnickim i dizajnerskim kriterijima, svrstava Brodarski institut i Tehnomontovo brodogradilište u svjetski konkurentne brodogradevne tvrtke. (P. GREGOROVIC, Hina, snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter