Pula ponudila 125.000 kn - nedovoljno za Tour of Croatia

Prošlogodišnji start Tour of Croatia lani ispred Arene (Goran Šebelić/CROPIX)
Prošlogodišnji start Tour of Croatia lani ispred Arene (Goran Šebelić/CROPIX)

Tour of Croatia, prestižna biciklistička utrka kroz Hrvatsku, koja ove godine doživljava drugo izdanje, zaobići će Pulu. I to nakon što joj je na prošlogodišnjem premijernom izdanju kulisa Arene itekako poslužila za promociju. Ponajbolja biciklistička karavana, među kojom se nalaze i svjetske biciklističke zvijezde, ove godine ipak neće u grad drevne Arene. Tako će, osim samog sportskog uskraćivanja, Pulu zaobići i nemjerljiva svjetska promocija.

Ponuda i potražnja

Višednevni izravan prijenos na Eurosportu, uz mogućnost odabira reklama koje promoviraju lokaciju, odnosno prijenos na šest kontinenta u 90 zemalja svijeta, svakako su dobra prigoda za promidžbu svakog grada kojemu je turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana. No, iako je Pula prošle godine, kada se Tour of Croatia tek pokretao, spremno dočekala karavanu ponajboljih svjetskih biciklista, ove godine neće je biti na mapi utrke. Pritom valja napomenuti da je ovogodišnja utrka čak i veća od prošlogodišnje i to za jednu etapu, a ponovno dolazi u Istru na momčadski kronometar Umag - Poreč. Dalje od toga pedale se neće vrtjeti.

Neslužbeno doznajemo da se organizator utrke nije uspio dogovoriti s Pulom, iako je navodno namjera bila domaćinstvo najprije ponuditi upravo gradovima koji su podržali lanjsko premijerno izdanje. Ipak, čini se da je istina ipak drugačija, odnosno klasično pitanje ponude i potražnje. I dok su premijerno izdanje podržali samo gradovi koji su prepoznali značaj promocije, nakon veoma uspješnog prvijenca Tour of Croatia postala je tražena roba pa su mnogi gradovi podebljali financijsku ponudu organizatorima. I Pula je to učinila, ali "skromno". Kao i sav profesionalni sport, i biciklizam prati veliki novac, pa se tako i bogatija ponuda za domaćinstvo cijeni više.

- Nismo odbili ovogodišnju utrku. Mi smo i prošle godine, kada se održalo premijerno izdanje, platili određeni iznos, doduše ne koliko su tražili organizatori nego manje, koliko smo smatrali da možemo i tada je organizator bio zadovoljan. Ove godine smo tu prošlogodišnju financijsku ponudu podebljali za 25 posto, ali očito to nije bilo dovoljno. Može se tek pretpostavljati da je Poreč dao bolju ponudu, otkriva nam direktorica Turističke zajednice Pula Sanja Cinkopan Korotaj.

Prema neslužbenim informacijama, kao destinacija, prošle su godine Grad Pula, TZ Pula i Arenaturist, izdvojili za Tour of Croatia sto tisuća kuna. Ove godine dakle, namjeravali su podebljati ponudu za čak 25 posto, koliko spominje direktorica TZ-a, međutim, još uvijek je bilo nedovoljno za "pobjeđivanje" jačih turističkih destinacija.

Davis cup zaobišao Pulu

Sličnu pogrešku već je prije par godina učinio Hrvatski teniski savez (HTS), predvođen tada Radimirom Čačićem, kada je umjesto igranja teniskog Davis Cup meča između Hrvatske i SAD-a u pulskoj Areni, što bi samo po sebi bilo spektakl, smjestio u porečku Žatiku. Pulska ponuda, za koju je agitirao i tadašnji župan Ivan Jakovčić, osim kulise Arene koja bi u svijetu tenisa itekako odjeknula, iznosila je između 500 i 750 tisuća kuna. Poreč je ponudio milijun kuna, pa se HTS odlučio za Žatiku.

Dovoljno je sjetiti se i Arena Ice Fevera, hokejaškog spektakla kojeg je promotor Ozren Müller doveo u pulski amfiteatar i hokejašima Medveščaka osigurao igranje u prestižnoj "ruskoj" KHL ligi pred očima direktora Gazproma Medvedeva. Na nekoj drugoj lokaciji igranje hokeja na ledu na kraju ljeta sasvim sigurno ne bi izazvalo takav spektakl.

Tour of Croatia, kojeg snažno podupire Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma, preko malih ekrana svijetu će prenijeti ljepote Hrvatske, pa tako i gornjeg dijela Istre. Uostalom, Poreč i Umag turističke su prijestolnice, uz Dubrovnik, hrvatskog turizma i mogu puno više izdvojiti za ovakve manifestacije.

"Pula je grad koji ima veliku biciklističku tradiciju i bili smo izuzetno ponosni što smo i ove godine mogli sudjelovati, lobirali smo na sve moguće načine da se to dogodi, ali na žalost, drugi istarski gradovi su turistički puno jači i imaju puno više noćenja od nas pa praktički njihove turističke zajednice mogu same financirati takav projekt. Oni su organizatorima ponudili puno više od nas, a to se ne može odbiti. Unatoč tome pokušat ćemo sljedeće godine sve što je u našoj moći da Tour of Croatia vratimo u Pulu. Ovoga puta razlika između naše i njihovih ponuda bila je uistinu prevelika, Poreč i Umag ponudili su puno više od nas", komentirali su nam nadležni iz Grada Pule te ponovili da su maksimalno lobirali za domaćinstvo, no presudila je financijska ponuda.

Poreč ponudio 152,6 tisuća kuna

Prema informacijama dobivenim jučer iz Grada Poreča, oni su organizatorima ponudili 125 tisuća kuna + PDV, dakle 152,6 tisuća kuna što je u usporedbi s pulskom ponudom od 125 tisuća kuna razlika tek u PDV-u, odnosno u 27,6 tisuća kuna. Pritom se porečka Turistička zajednica nije uključila u projekt već samo Grad, a TZ Poreča učinit će to već sljedeće godine. Uključuje li ovo i ponudu Grada Umaga ili je tu riječ i o dodatnim sredstvima jučer tijekom dana nismo uspjeli doznati. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter