Pula ponovno sjedište Istarske županije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na jednoj od sljedećih sjednica Hrvatskog sabora raspravljat će se o novom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o jedinicama lokalne samouprave, a koji se odnosi (i) na vraćanje Puli statusa sjedišta Istarske županije.

Naime, prijedlog je to IDS-ovog saborskog zastupnika dr. sc. Valtera Boljunčića. Kako nam je pojasnio sam Boljunčić, prijedlog je već predan u saborsku proceduru te se očekuje njegovo stavljanje na dnevni red sjednice.

- Oduvijek smo se zalagali za policentrični razvoj Istre pa sam stoga odlučio pokrenuti to pitanje u Saboru. To će biti moj cilj za iduće razdoblje jer smatram da od mene, kao rođenog Puljanina, to moji sugrađani i očekuju. Uvjeren sam da će koalicija koja je na vlasti uvažiti prijedlog svoga partnera, uostalom to su građani Istre i zahtijevali. Budući da je za HDZ-ove vladavine taj isti zahtjev odbijen, mislim da će ga Kukuriku koalicija prihvatiti.

Tim se prijedlogom ispravlja povijesna nepravda koja je nanijeta Puli, a pritom Pazinu neće ništa biti oduzeto. Ondje bi ostalo sjedište Županijske skupštine i svi ostali uredi koji djeluju u Pazinu. IDS je oduvijek bio za suradnju, solidarnost i zajedništvo, pa zašto to ne bismo činili i dalje, rekao je Boljunčić.

Na naš upit nije li ovaj zahtjev, predan Saboru nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora, propagandni trik, Boljunčić je odgovorio niječno: "Već sam godinu dana u Saboru i mislim da kao Puljanin imam pravo zastupati interese mojih sugrađana. Pula to zaslužuje, a njezini ljudi od nas zastupnika to i očekuju". (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter