Pula ponovno ima nalivpero

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Vratite nam nalivpero zajno", grafit je s pocetka 90-ih godina koji je osvanuo na tada uredenoj zgradi današnje Zagrebacke banke, a na kojoj je sve do uredenja stajalo veliko nalivpero, jedan od prepoznatljivih gradskih simbola.

To je nalivpero skinuto i nikad više nije vraceno, a informacije govore da je pohranjeno kod vlasnika zagrebackog TOZ-a koji je na tom mjestu dugo imao knjižaru "Nalivpero" uz koju su brojni Puljani odrastali i bili emotivno vezani.

Puljanima je još živo u sjecanju i drugo nalivpero, nešto manjih dimenzija, koje je krasilo ulaz papirnice na Danteovom trgu.

Ono je po zatvaranju papirnice nestalo, ali je u cetvrtak ponovno ugledalo svjetlo dana, ovaj put na fasadi zgrade kraj ulaza u sjedište Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

- Nalivpero koje se nekada nalazilo na papirnici na Danteovom trgu, a koje je Robert Marini, inace vlasnik Colgrapha, darovao Gradu, na prijedlog istarskog Društva hrvatskih književnika montirano je, nakon restauracije, upravo pred njihovo sjedište, rekao nam je pulski dogradonacelnik Fabrizio Radin.

Uskoro ce se, dodao je, za nalivpero osmisliti i prigodna rasvjeta da bi se simbol književnika i pisaca, bolje vidio. Tako su Puljani ponovno dobili svoje nalivpero.


Podijeli: Facebook Twiter