Pula: Policajci završili tečaj talijanskog jezika

Podjela diploma polaznicima tečaja talijanskog jezika (M. ANGELINI)
Podjela diploma polaznicima tečaja talijanskog jezika (M. ANGELINI)

U zgradi Policijske uprave istarske održana je konferencija za medije u povodu završetka tečaja talijanskog jezika za policijske službenike kojeg su u okviru projekta S.I.M.P.L.E. organizirali Istarska županija, Pučko učilište grada Rovinja i Policijska uprava istarska.

O projektu i njegovom značaju govorili su zamjenica istarskog župana Viviana Benussi, predstavnica Pučkog učilišta grada Rovinja Eda Kalčić te načelnik PU istarske Dragutin Cestar.

Uz 32 policijska djelatnika, tečaj talijanskog pohađalo je još 62 polaznika, i to korisnici domova za starije osobe iz Pule, Rovinja i Novigrada.

- Jačanje identiteta nacionalnih manjina koje vodi jednakosti. To je osnovni cilj projekta, uz doprinos poboljšanju stanja o dvojezičnosti te potpora svim manjinama, rekla je Benussi, pojašnjavajući funkciju projekta, dodavši da su u program bile uključene albanska i slovenska nacionalna manjina.

Tijekom projekta, koji je trajao tri i pol godine i koji je bio vrlo uspješan, rekla je Benussi, prevedeno je 3.500 stranica, postavljeno je 138 putokaza, nabavljen je novi softver koji ima mogućnost simultanog prevođenja, a organiziran je i tečaj talijanskog jezika.

- Zbog iznimne uspješnosti, vjerujem da će županija pokrenuti S.I.M.P.L.E 2, najavila je Benussi.

Kalčić je napomenula da vjeruje da će znanje talijanskog jezika svima koristiti, posebno policijskim službenicima jer znanje stranog jezika ponekad može spasiti život. Rekla je da su polaznici odradili ukupno 40 sati tečaja te da su svi ostvarili izvrsne rezultate.

Cestar je istaknuo da je za tečaj talijanskog jezika interes iskazao velik broj djelatnika, no da su se ipak odlučili za one koji su u neposrednom kontaktu s građanima. Izrazio je nadu da će nova znanja policijskih službenika poboljšati uslugu građanima i turistima te da će se ubuduće uključivati u projekte s još većim brojem djelatnika. (N. SOFTIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter