Pula: Podzemne posude i kod katedrale

Već nekoliko dana vidljivi su radovi na Trgu sv. Tome (N. LAZAREVIĆ)
Već nekoliko dana vidljivi su radovi na Trgu sv. Tome (N. LAZAREVIĆ)

Kao što je najavljeno, Herculanea je započela s uređenjem i postavljanjem podzemnih posuda za otpad, nabavljenih uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša, na lokaciji Trga sv. Tome kod Katedrale. Nastavak je to postavljanja podzemnih posuda za otpad u užem gradskom središtu nakon što je prije ljeta to realizirano u Parku grada Graza, uz Ulicu Benediktinske opatije u blizini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i na Kapitolinskom trgu.

Posude na još 20-ak lokacija

Podzemne posude kod Katedrale postavljene su nadomak javnog wc-a, odnosno s lijeve strane ulaza na trg s rive. Nakon iskopa u tijeku je postavljanje posuda, koje će, prema najavama iz Pula Herculanee, biti isključivo za domaćinstva starogradske jezgre. Prema planu, u užem gradskom središtu namjera je na oko 15 do 20 lokacija postaviti podzemne posude. Uz ovu lokaciju u planu je postavljanje podzemnih posuda na Danteovom trgu te u Ciscutijevoj ili Kandlerovoj ulici, ovisno o mogućnostima postavljanja zbog postojeće infrastrukture. Prije samog postavljanja na svim će se planiranim lokacijama prethodno obaviti arheološko istraživanje da bi se utvrdilo je li predviđena lokacija pogodna za postavljanje podzemnih posuda.

Uz ovih pet lokacija u starogradskoj će se jezgri nabaviti setovi podzemnih posuda za predviđenih daljnjih desetak lokacija.

Povlačenje starih kontejnera

S druge strane, u razdoblju zimskih mjeseci, a nakon što se postave podzemne posude na Trgu sv. Tome, Danteovom trgu i Ciscutijevoj ili Kandlerovoj ulici, dijelu domaćinstava u starogradskoj jezgri podijelit će se tagovi-ključevi, kako bi isključivo oni koristili te podzemne posude.

Domaćinstva će dobiti potrebne upute na koji način odlagati otpad. Nakon što se u cijelom užem središtu grada postave podzemne posude s javnih površina na potezu od Ciscutijeve ulice, preko Anticove, Danteovog trga, Kapitolinskog trga i Trga Sv. Tome bit će uklonjeni dosadašnji kontejneri za smeće. Poslovni subjekti u užem gradskom središtu, pak, već su zadužili vlastite posude odgovarajućeg volumena, čime se namjerava spriječiti učestala prenatrpanost kontejnera. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter