Pula: Područje iznad lučice Delfin i dalje šikara

Današnje područje lučice Delfin (arhiva)
Današnje područje lučice Delfin (arhiva)

Nakon što je Visoki upravni sud Republike Hrvatske (kojem je predmet prebacio Ustavni sud RH) odbio tužbu u postupku o ocjeni ustavnosti i zakonitosti odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Pule (GUP), izmjena i dopuna GUP-a, te usvajanja Urbanističkog plana uređenja Lučica Delfin, ponovno se aktualizirao projekt izgradnje apartmanskog naselja na tom području.

Valja podsjetiti da se zbog planiranja izgradnje na tom području podigla poprilična prašina, uslijedile su peticije i protesti, ali danas, četiri godine kasnije, područje iznad lučice Delfin još uvijek je nepromijenjeno. Nema nikakvih zgrada, apartmanskog naselja, komunalnog uređenja. Iako iz gradske uprave saznajemo da je zainteresirani investitor, riječka tvrtka izraelskog investitora SBE, i dalje u igri. Tijekom četiri godine postupak ide vrlo sporo, ali, kako saznajemo, ipak ide, a izraelski predstavnici iz tvrtke SBE-a svako toliko posjećuju Pulu i rade na projektnoj dokumentaciji, ali se projekt po svemu sudeći neće realizirati u onom obimu u kakvom su ga predstavnici SBE-a prezentirali u našem listu.

Neke informacije govore da je SBE smanjio obim izgradnje zbog situacije na tržištu nekretnina i činjenice da ponuda i potražnja, uslijed svjetske krize, više nije nalik onoj otprije pet-šest godina, već je interes tržišta uvelike smanjen. Pa ipak, SBE i dalje izrađuje projekt o komunalnom uređenju tog područja. No, za svako komunalno uređenje, odnosno prometnicu s odvodnjom i javnom rasvjetom, biciklističku i pješačku stazu, sustav odvodnje otpadnih voda, vodoopskrbnu i plinovodnu mrežu, instalacije telekomunikacija i elektroenergetsku mrežu, potrebno je izraditi zaseban projekt i ishodovati zasebnu lokacijsku dozvolu. A SBE je, saznajemo, sve objedinio u jedan projekt i predao ga gradskim službama sredinom lipnja ove godine. No, ta mu je dokumentacija vraćena na doradu.

Za sada ostaje izrađen glavni projekt i za njega ishodovana lokacijska dozvola. Prije samog početka gradnje potrebno je, uz komunalno uređenje, riješiti i pitanje imovinskopravnih odnosa na zemljištu. Može se stoga slobodno reći kako je cijeli projekt i dalje u početnoj fazi i sasvim je neizvjesno kada bi se mogao očekivati početak realizacije. (Piše Goran ROJNIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter