Pula: Podijeljeno 350 porcija minestronea


Miris friškog, sezonskog domaćeg povrća u padeli privukao je i ove subote brojne Puljane na tržnicu gdje je u velikoj tavi spreman proljetni minestrone. Naravno, riječ je o gastro-manifestaciji Pulska proljetna padela koja je već šest puta održana ovog proljeća, čiji koncept i realizaciju potpisuju agencija Avenue i gastro-meštar Budimir Žižović Žižo.

Cilj subotnjeg kuhanja bio je prezentirati domaćicama kako brzo i ukusno pripremiti svježe povrće, najavio je Žižović, a to im je i ovog puta pošlo za rukom. Priprema, čišćenje i sjeckanje namirnica počelo je u 10 sati, a od sezonskog povrća, nabavljenog od domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, korišteni su mladi krumpir, biži, mahune, mrkva, celer, poriluk, kapula i kaul. Minestrone je mirisom i bojom privukao posjetitelje kojima je pri završetku kuhanja, koje je potrajalo jedan sat, podijeljeno 350 porcija.

Uvijek vrijednim dečkima - ekipi Rock Caffea, koji su pod budnim okom chefa pripremali i miješali jelo, a potom ga dijelili građanima, priključio se i predsjednik Gradskog vijeća Pule Robert Cvek.

Među posjetiteljima, a uglavnom su to Puljani koji u uobičajenoj subotnjoj špici vole i okusiti nešto domaće, bilo je i gostiju. U društvu je uvijek slađe, složile su se prijateljice Antonija, Manuela i Biba koje, kažu, gotovo redovno posjećuju ovu manifestaciju. Uvijek je dobro, družimo se i probamo kakvog je okusa domaće jelo spravljeno u velikoj tavi. Volimo sve, doduše sardelu malu manje, samo zbog njenog mirisa, komentirale su.

Kraj fontane, u sklopu manifestacije Mirisi i okusi Istre na štandovima su i ove subote svoje proizvode izložili OPG-ovi, a u prizemlju zgrade tržnice mogla su se degustirati vina Fiore, malvazija i teran koji su ovogodišnji dobitnici zlatne medalje na Vinistri te mladi kravlji i ovčji sir Cardinal.

Kompletan događaj na tržnici bio je dodatno začinjen uvijek zabavnim zvucima benda In vino veritas.

Kao i uvijek, Žižo je tijekom pripremanja govorio o postupku spravljanja jela. Tako je između ostalog naglasio da je za dobar mineštron važno kapulu staviti na hladno ulje, koja je najprije zajedno s porilukom popržena.

- Nakon što se to malo pofrigalo, dodali smo kockice nasjeckanog mladog krumpira, a potom odmah s vodom biže i nasjeckane mahune. Naime, biže nikad ne stavljati na vrelo ulje, jer će ostati tvrdi. Zatim smo dodali celer, mrkvu i potrebne začine pa kad je sve to skupa malo zakuhalo, pred kraj smo dodali kaule te vrhnje za kuhanje, otkrivao je male tajne veliki majstor Žižo.

Nismo ni trebali pitati kako znaju procijeniti koliko namirnica i začina treba za tako veliku tavu, jer nakon šest skuhanih padela samo tijekom ovog proljeća, ipak su to već itekako iskusni kuhari s šlifom u rukama.

Još je jednom uspješno protekla ova manifestacija objedinivši kulinarske, zabavne i edukativne sadržaje. Iduću subotu održat će se na tržnici Veruda u sklopu prigodnog programa u povodu obilježavanja Dana Mjesnog odbora Veruda, a pripremat će se, doznajemo, seljačka tava. Zadnja, osma proljetna padela održat će se ponovno na gradskoj tržnici 21. lipnja, a tada će na meniju biti mladi grašak s pilećim krilcima. Suorganizatori ove manifestacije su Grad Pula i Tržnica, a pokrovitelji pulski i istarski TZ. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter