Pula: Podijeljeno 300 porcija težačke padele

Recept težačke padele leži u brojnim raznovrsnim namirnicama (M. ANGELINI)
Recept težačke padele leži u brojnim raznovrsnim namirnicama (M. ANGELINI)

Danas prijepodne na tržnici bilo je rezervirano za Pulsku padelu, no ovog se puta, s obzirom na proslavu Dana Verude, u velikoj tavi kuhalo na tamošnjem markatu. Pod stručnim vodstvom poznatog voditelja i sladokusca Budimira Žižovića, ekipa Rock Caffea spremila je 300 porcija seljačke, točnije težačke padele, koje su podijeljene u samo 15-ak minuta.

Recept za težačku padelu krije se u raznovrsnim namirnicama, a za ovu priliku trebalo ih je skupiti u velikim količinama pa su težile više od 60 kilograma. Utrošeno je, dakle, tri kilograma domaće pancete, 20 kilograma krumpira, 10 kilograma pomidora, pet kilograma paprika, šest kilograma šampinjona, sedam kilograma kapule i kilogram češnjaka, dvije kile celera, tri kile mrkve i tri litre maslinovog ulja te litra vrhnja za kuhanje. Isprva su majstori od padele u veliku tavu isfrigali pancetu na ulju, potom dodali kapulu, nakon čega su dodavali pomalo ostale isjeckane namirnice.

- Težačka padela gotova je za pola sata, a vrhnje se dodaje i zamiješa nakon što se ugasi vatra, kaže Žižović.

Na tržnici Veruda, zelenom srcu ovog najvećeg gradskog područja, dodatno je kvartovsku atmosferu podignuo Trio val, a dotle je djecu trikovima zabavljao mađioničar Stefano. Posjetitelji su na tržnici imali priliku izmjeriti tlak i šećer u krvi, organizirane su i igre za djecu te su prikupljani humanitarni prilozi za Amara, točnije za nastavak njegovog liječenja.

Tradicionalni subotnji program na pulskim tržnicama ne može proći bez manifestacije Mirisi i okusi Istre na kojoj lokalni proizvođači nude autohtone proizvode, a bila je to prilika i za kupiti, ili barem razgledati, brojne rukotvorine. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter