Pula: Počeo projekt "Zdrav za 5"

U školama će se provoditi ankete iz kojih će se doznati stavovi i mišljenja o ovisnostima (M. ANGELINI)
U školama će se provoditi ankete iz kojih će se doznati stavovi i mišljenja o ovisnostima (M. ANGELINI)

U Policijskoj upravi istarskoj predstavljen je nacionalni preventivni projekt ''Zdrav za 5''. Predstavljen je odgovornim osobama u jedinicama lokalne i područne uprave te predstavnicima prosvjetnih ustanova.

U ime Odjela prevencije PU istarske projekt su predstavili voditeljica Alica Rosić-Jakupović i Aleksandar Šerović te Helena Mitrović i Velimir Todorović iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja.

Riječ je o projektu koji zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša.

Ciljevi projekta su aktivno mijenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti (alkohol, opojne droge, igre na sreću), aktivno mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te usvajanje zdravih životnih stilova.

Projekt "Zdrav za 5" provodit će se u 12 škola na području Istarske županije - četiri osnovne i osam srednjih škola s područja Pule i Rovinja. Realizirat će se tako što će se u odabranim školama, s učenicima osmih razreda osnovnih škola i učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola, provesti ulazna anketa iz koje će se iščitati trenutna razmišljanja i stavovi mladih o alkoholu, drogi, kocki, zdravom životu i očuvanju prirode.

Nakon toga, rečeno je prilikom predstavljanja projekta, provest će se edukativna predavanja o problematici zlouporabe i ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću. Također, održat će se i različite ekološke akcije. Na kraju projekta provest će se završna, izlazna anketa čime će se valorizirati krajnji učinak provedenih aktivnosti.

S projektom su stoga u PU istarskoj upoznati pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić i njegova pomoćnica Elena Puh-Belci, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Smoljan, koordinatorica za Upravni Odjel društvenih djelatnosti grada Rovinja Edita Sošić Blažević, voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske Županije Ljiljana Dravec te ravnatelji OŠ Centar, OŠ Šijana, OŠ Stoja, Gimnazije Pula, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Ekonomske škole Pula, Industrijsko-obrtničke škole Pula i Strukovne škole Pula.

- Grad Pula rado sudjeluje i podržava projekte kojima je u cilju prevencija ovisnosti, odnosno općenito bolji i zdraviji život djece, rekao nam je gradski pročelnik Lukšić nakon održane prezentacije. Veli da će prvi rezultati anketa biti poznati najvjerojatnije do kraja ove školske godine. (N. SOFTIĆ)   


Podijeli: Facebook Twiter