Pula: Poceo neuropsihijatrijski simpozij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U cetvrtak je svecano otvoren 52. medunarodni neuropsihijatrijski kongres u Puli (International Neuropsychiatric Pula Congress - INPC), koji ce se do subote održavati u hotelima Brioni i Histria pod visokim pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovica.

Glavna tema, otkrila nam je predsjednica INPC kongresa, akad. prof. dr. sc. Vida Demarin, bit ce napredak u restorativnoj neurologiji.

- To je nacin na koji možemo pomoci bolesnicima nakon teških neuroloških bolesti da se ponovno vrate zdravlju. Imamo mnogih mogucnosti u smislu lijekova, tehnika, nacina na koji se može utjecat na mozak. Godinama se smatralo da se dio mozga, kada se izgubi uslijed nekih bolesti ili povreda, više ne može obnoviti.

Medutim, istraživanja su dokazala da se razvojem novih veza u podrucjima uokolo oboljelog dijela mozga i aktiviranjem moždanih stanica koje preuzimaju funkcije onih koje su propale bitno utjece na poboljšanje kvalitete života, rekla je Demarin na otvaranju jednog od najdugovjecnijih medicinskih kongresa na svijetu, zapocetog 1961. godine kao Pulski simpozij, koji spajajuci dvije medicinske grane daje znanosti znacajan doprinos i Hrvatsku promovira kao zemlju znanja.

Na ovogodišnjem kongresu, kao i dosad, bit ce prezentirani najviši standardi neurologije i psihijatrije, inovacije, a atraktivan medicinski program nudi i mnoge znacajne radove strucnjaka iz cijelog svijeta. Uz neurologiju znacajne ce se teme obradivati i iz podrucja psihijatrije.

- Tu se radi o psihopatologiji, depresiji, forenzickoj psihijatriji, dakle razne teme koje se preklapaju, uvažavajuci holisticki pristup, otkrila nam je Demarin.

Kongresu prisustvuje oko 400 strucnjaka iz cijelog svijeta, cak i Australije, a dvije medicinske struke nastojat ce, kako kaže doktorica Demarin, pristupiti duši i mozgu pacijenta, pogotovo kroz napredak mogucnosti restorativne neurologije.


Podijeli: Facebook Twiter