Pula: Počelo suđenje ujaku i nećaku za posao s drogom

Marihuana i precizna vaga pronađeni kod Bekima Ramadanija (PU istarska)
Marihuana i precizna vaga pronađeni kod Bekima Ramadanija (PU istarska)

Temeljem dviju optužnica pulskog Županijskog državnog odvjetništva, objedinjenih u jedan predmet, danas je pred vijećem suca Zdravka Garića na Županijskom sudu u Puli počelo suđenje Bekimu Ramadaniju (41), makedonskom državljaninu trajno nastanjenom u Vodnjanu, i njegovom ujaku Arifu Ljokiju (62), makedonskom državljaninu s boravkom u Puli, zbog zloporabe droge.

Nećaka se tereti za pomaganje, a ujaka za neovlašteno posjedovanje marihuane radi prodaje. Očitujući se o krivnji Ramadani je priznao da je pomagao ujaku, no Ljoki je porekao kazneno djelo.

Prva optužnica tereti Ramadanija da je 26. listopada 2011. neovlašteno posjedovao 1,62 grama kokaina te gotovo dva kilograma marihuane upakiranih u više paketa različite težine, radi daljnje preprodaje. Očitujući se o krivnji Ramadani je rekao da priznaje posjedovanje opojne droge, ali za vlastite potrebe, a ne za preprodaju.

Drugom optužnicom se Ramadani i Arif Ljoki terete da su ljetos, odnosno u lipnju, zajedno počinili kazneno djelo zloporabe opojne droge. Ujak je prodavao, a nećak je 793,87 grama marihuane čuvao i prepakiravao. Osam  paketa čuvao je u svom stanu u Trgovačkoj ulici u Vodnjanu, a paket s 446,40 grama u marketu Agrum u Ulici antifašističkih boraca u Vodnjanu.

Vještaci iz CKV-a "Ivan Vučetić" iz Zagreba potvrdili su da se radi o kokainu i marihuani te da su na tri precizne vage izuzete od nećaka Ramadanija nađeni tragovi marihuane, kokaina i amfetamina.

O okolnostima uhićenja Ramadanija 26. listopada 2011. pred njegovim stanom u Vodnjanu detaljno su svjedočila dva svjedoka obrane - policajci PU istarske, no prije njih saslušana je psihijatrijska vještakinja dr. Vesna Jovin. Ona je ustvrdila da Ramadani nije ovisnik o opojnim drogama, da je sam za sebe kazao da je povremeni konzument, ali da kod njega nema duševnih smetnji niti bilo kakvih drugih poremećaja ličnosti zbog kojih je u vrijeme počinjenja kaznenog djela mogao biti smanjeno ubrojiv.

Ramadanijeva supruga također je trebala svjedočiti, ali pozvala se na blagodat nesvjedočenja. Ramadanija su u sudnicu dopratili pravosudni policajci zatvora u Puli, gdje je pritvoren od lipnja ove godine, dok je Ljoki na suđenje došao sa slobode.

Nastavak glavne rasprave zakazan je za 23. studenoga ove godine. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter