Pula: Pocelo proširenje hitnog bolnickog prijema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konacno je ovih dana zapocelo proširenje hitnog bolnickog prijema u Mornarickoj bolnici. Radovi ce prema ugovoru trajati 60 radnih dana, a izvodi ih TGT Adriatik. No, kako u isto vrijeme hitan prijem mora funkcionirati 24 sata, dakle ne može iseliti u potpunosti, vjerojatno ce se posao odužiti još nekoliko dana. Gradevinski zahvat stajat ce 2,2 milijuna kuna što je osigurano iz državnog proracuna.

Nakon završetka radova umjesto na dosadašnjih 330, hitan prijem prostirat ce se na 762 kvadrata, a obuhvatit ce i bivši prostor transfuziologije koja je lani iseljena. Prema projektu predvideno je ukupno 16 mjesta za pregledavanje što bi trebalo ubrzati protok pacijenata, a što je sada neprihvatljivo dugo.

Bit ce potreban veci broj medicinskih sestara i lijecnika specijalista kirurgije, interne medicine, anesteziologije i hitne medicine. Predvideno je takoder šest mjesta za opservaciju akutnih bolesnika, tri trijažne ambulante, ambulanta za kirurgiju, gipsaona te sala za reanimaciju.

Pocetak proširenja hitnog bolnickog prijema odužilo se puno više od svakog ocekivanja. Još je 2007. godine odluceno da se prostor mora proširiti zbog premalog broja ambulanti.

Projekt je na jesen 2010. godine uskladen s novim pravilnikom o minimalnim tehnickim uvjetima i ocekivalo se raspisivanje natjecaja za izvodaca radova pocetkom 2011. godine. No, umjesto suglasnosti, Ministarstvo zdravstva otad je u nekoliko navrata uputilo primjedbe na projekt i troškovnik, koje su zatim uvažene i projekt je izmijenjen više puta.

Pomoc putem svih bolnickih hitnih prijema, osim ovog u Mornarickoj, postoji i na ginekologiji, ORL-u i psihijatriji, godišnje zatraži više od 107.000 pacijenata. Samo 10 do 15 posto pregledanih pacijenata doista bude primljeno u bolnicu. (J. ORLIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter