Pula: Počelo čišćenje kanala oborinske odvodnje

Počelo čišćenje kanala (M. ANGELINI)
Počelo čišćenje kanala (M. ANGELINI)

U ponedjeljak oko 22 sata u Puli je počelo čišćenje glavnih kanala oborinske odvodnje u središtu grada koji čine završni sustav kanala Pragrande. Čišćenje je počelo u kanalu Sergijevaca, koji se proteže od Zlatnih vrata Ulicom Sergijevaca do zgrade pošte u dužini 490 metara, a potom se prelazi u kanal Anticova od kazališta do zgrade pošte u dužini 300-tinjak metara. Ovo je preduvjet čišćenju završnog dijela glavnog kanala Pragrande koji se proteže od kazališta, ispod Doma hrvatskih branitelja te duž Dobriline ulice.

Radove izvode solinske tvrtke Goran i Zoran i Anafora, s pomoću dvaju specijaliziranih kamiona-cisterni koje će pod pritiskom čistiti kanal i usisavati nakupljeni talog nastao uslijed bujica, pogotovo posljednje u rujnu. Nakon punjenja cisterni s 20 kubika vode pomoću koje će se rotacijskim hidromlaznicama usitnjavati talog počelo je čišćenje. Obavljat će se dionicu po dionicu, odnosno od šahta do šahta.

Idućih dana radnici će nastaviti s otvaranjem šahtova kanala duž Ulice Sergijevaca preko Osnovne škole Centar do zgrade Pošte. Radovi će se obavljati narednih mjesec dana u noćnim satima, od 21 do 5-6 ujutro, a predviđa se da će uslijed čišćenja stanari starogradske jezgre osjetiti neugodne mirise i buku, dok tehnologija kojom se izvodi čišćenje ne ugrožava nikoga. U ovaj projekt krenulo se sada jer je ocijenjeno kao najpovoljnije vrijeme s obzirom na plime i oseke.

Čišćenje neće riješiti problem plavljenja u centru grada, ali će povećati kapacitete pomoćnih zidanih kanala koje je ronilac snimio krajem listopada i utvrdio da su u relativno dobrom stanju, no s talogom od pola metra do 1,25 metara koji će se čišćenjem izvući. (G. ROJNIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter