Pula: Počeli zemljani radovi u prolazu sv. Teodora

Podiže se stara podloga u Prolazu sv. Teodora
Podiže se stara podloga u Prolazu sv. Teodora

Kao što je bilo i najavljeno, nakon što su u petak uklonjena stabla u Prolazu sv. Teodora koji iz Kandlerove vodi prema rivi, jučer je počelo i njegovo uređenje. Kako saznajemo od voditelja gradilišta iz tvrtke Roveria usluge Doriana Rajka, tijekom ovog tjedna odvijat će se zemljani radovi.

Radovi do lipnja

- Za sada mičemo stare betonske i asfaltne površine. Potom će se micati i stabla na gornjem dijelu prolaza i započeti radovi u tom dijelu: skinut će se ulazni zid i toplovodni kanal koji će se u potpunosti maknuti jer više nije u funkciji kao i jedna kućica koja nije u upotrebi, i asfaltni sloj iz tog dijela. Planirano je tijekom ovog tjedna započeti i iskop za oborinsku odvodnju te za struju, za potrebe HEP-a, a onda redom i vode i plina, ali po redu kako radovi budu napredovali, rekao nam je Rajko.

Istaknuo je da je rok izvođenja radova 75 radnih dana, a da bi cijeli prolaz trebao biti uređen do početka lipnja i tako već ovu ljetnu sezonu dočekati građane i goste u novom ruhu. Cijela je investicija vrijedna nešto više od 2,2 milijuna kuna.

Valja spomenuti da se u prolazu uređuje i Kuća istarskog maslinovog ulja, što je investicija firme Idea Istra vlasnice Lorene Boljunčić, a taj bi prostor mogao biti otvoren već za Uskrs.

Dvije zone uređenja

Prema riječima nadležnih u Gradu Puli, zahvat će osigurati

kvalitetnu pješačku komunikaciju, a zbog konfiguracije terena i visinske razlike pristupa zgradama, lokacija je podijeljena na dvije razine, odnosno zone: zona prolaza iz smjera Rive i zona prolaza iz smjera Kandlerove ulice. Prvu zonu karakterizira veza s Rivom i usmjerenost prema moru te je zamišljena kao zona za odmor s

klupicama, galerijama, fontanom za pitku vodu i ugostiteljskim objektima, a pristupačan i ležeran ambijent omogućit će zadržavanje posjetitelja i prolaznika. Izvest će se novi platoi kojima će se povezati prizemne pristupne zgrade i središnji pješački tok prilagođen i osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Druga zona prolaza iz smjera Kandlerove ulice zamišljena je kao poslovna zona s pojedinim preinakama u vizuri prostora i samoj komunikaciji. Prolaz Sv. Teodora uredit će se različitim vrstama kamenog opločenja kako bi se doprinijelo dinamičnosti i istaknula raznolikost na lokaciji. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter