Pula: Poceli radovi u Creskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izgradnja oborinske odvodnje u Creskoj ulici, gdje su ucestala plavljenja tijekom vecih kiša, zapocela je prošlog tjedna, nakon što je na zahtjev stanovnika Velog Vrha odgodena tijekom turisticke sezone. Uz oborinsku odvodnju, u Creskoj ce se rekonstruirati vodovodna i plinovodna mreža te sama prometnica kojoj ce se nadodati nogostupi i javna rasvjeta. Ukupna vrijednost investicije je 1,65 milijuna kuna.

- Uz neophodnu izgradnju oborinske kanalizacije, odlucili smo i rekonstruirati Cresku jer je rijec o dosta uskoj prometnici, samim time i dosta opasnoj za pješake. Prvenstveno za djecu koja pohadaju školu na Velom Vrhu pa ce im se na taj nacin omoguciti sigurniji put do škole, kaže Damir Prhat, procelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Za podrucje uz Vodnjansku cestu važan je i skorašnji završetak radova na Kapelerima, gdje je zapocelo asfaltiranje Jeromeline ulice, ukljucujuci raskrižje ulica Monte Leso i Ruban, gdje je izgradena prometnica (oko 175 metara), pripadajuca oborinska odvodnja (oko 230 metara) te javna rasvjeta (250 metara). Radovi vrijedni 1,1 milijun kuna (s PDV-om) zapoceti su sredinom lipnja.

Ovog mjeseca, pak, zapocet ce i izgradnja 280 metara duge oborinske odvodnje na Šuridi, lokacije najcešce pogodene u kišovitim periodima, ciji ce izvodac biti pazinska tvrtka "Vladimir Gortan". Rok izvodenja tih radova iznosi 60 kalendarskih dana, a vrijedni su oko 540 tisuca kuna (s PDV-om).

Uz ove radove, u Štinjanu je u fazi priprema i uredenje nogostupa ispred zgrade MO-a koji se izvode kroz plan malih komunalnih akcija, a radovi su vrijedni oko 34 tisuce kuna.

Medutim, iako je potreba za rješavanjem oborinske odvodnje na ovim lokacijama izuzetno žurna jer stanovnici tih podrucja stalno žive u strahu od poplava, ovi projekti tek su preduvjet za rješavanje njihovih problema. Prhat je najavio da ce za potpuno otklanjanje opasnosti plavljenja biti potrebno realizirati oborinski kolektor na Vodnjanskoj cesti, koji je, pak, u ingerenciji Hrvatskih cesta. Rijec je o cjelovitoj rekonstrukciji Vodnjanske, cije je trenutacno stanje MUP ocijenio kriticnim, a uz rekonstrukciju prometnice izgradila bi se oborinska odvodnja i javna rasvjeta te pješacka zona. Za projekt su vec ishodovane dozvole, a u tijeku je rješavanje imovinskopravnih odnosa izmedu Hrvatskih cesta i vlasnika parcela u koje projekt zadire.

Na drugoj strani grada, pak, u tijeku su radovi na sustavu odvodnje atmosferskih voda na dijelu Vidikovac - Rizzijeva ulica - kanal Dolinka - more, cija je vrijednost 440 tisuca kuna, dok se prema planu malih komunalnih akcija priprema pješacka staza u Carlijevoj ulici na Novoj Verudi.

Okoncana je, pak, izgradnja javne rasvjete u Crnjinoj ulici, a krajem kolovoza zapoceti radovi na izgradnji trece faze Ulice Istarskog razvoda, odnosno 161 metra prometnice s pripadajucom oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom, vrijednih oko 760 tisuca kuna (s PDV-om). (G. ROJNIC)

U Rovinjskoj speleološko istraživanje kaverni

Kako isticu iz gradske uprave, u tijeku su pripremni radovi za izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije dijela Rovinjske ulice, nadomak Radicevoj, koja je vec dugi niz godina izvan funkcije nakon što su uslijed gradevinskih radova ispod prometnice pronadene kaverne. Ukoliko se osiguraju sredstva, gradska uprava najavljuje pocetak speleoloških istraživanja kaverni s izradom topografskog nacrta u svrhu pripreme za odabir kvalitetnog projektnog rješenja.


Podijeli: Facebook Twiter