Pula: Pocela izgradnja POS-ovih stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpisom ugovora i polaganjem kamena temeljca zapocela je u Puli, u Šijani iza Stande, izgradnja dviju zgrada sa 65 stanova iz programa Poticajne stanogradnje (POS) cija ce cijena biti 895,42 eura po cetvornom metru. Ugovor o suradnji su potpisali Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uredenja, i pulski gradonacelnik Boris Miletic, uz prisustvo direktora Agencije za pravni promet nekretninama (APN).

Izvodac radova, križevacki Radnik, ima rok od 16 mjeseci za izgradnju, a investicija je vrijedna 29,2 milijuna kuna, u cemu Grad Pula sudjeluje sa 6,2 milijuna kuna kroz zemljište i komunalnu naknadu, a država sa 6,5 milijuna. Sama izgradnja (projektiranje, gradenje, nadzor) trebalo bi koštati 23 milijuna kuna s PDV-om. Dvije pulske POS-ove zgrade imat ce ukupno 65 stanova.

- Trenutno nije cest slucaj da se pocinje s gradnjom i možda je ovo najvažnije upravo zbog poruke optimizma, rekao je Ivan Vrdoljak. - U Puli smo imali veliku potporu lokalne samouprave pa su se neki segmenti projekta mogli ubrzati. U Puli zapocinje prva gradnja iz programa POS-a ove godine s kojom krecemo u novu izgradnju po Hrvatskoj. Pocetak je to i novog ustroja APN-a koji ce pokrenuti veci i brži posao u nizu gradova u cijeloj zemlji. Mi to tržište ponovno želimo aktivirati i veliki interes Puljana za POS-ovim stanovima, gdje je cijena ispod 900 eura po cetvornom metru, pokazuje da ovo nije loš posao, dodao je ministar.

- Ove godine možda nece biti velik obim pocetaka izgradnje, ali sljedece godine sasvim sigurno ce se dogoditi puni zamah, najavio je ministar, pritom je uz Zadar, Split i Osijek, spomenuo izgradnju POS-ovih zgrada u Umagu i Funtani.

Gradonacelnik Miletic potvrdio je izrazito velik interes gradana za kupnju POS-ovih stanova te izrazio zadovoljstvo što se Grad znacajno ukljucio u ovaj projekt davanjem zemljišta i "opraštanjem" komunalne naknade.

Na pulskoj listi za POS-ove stanove nalazi se 200-tinjak gradana. Pocetni interes iskazalo je njih 300, ali mnogi nisu bili kreditno sposobni. Prioritet na listi imali su mladi i visokoobrazovani Puljani. Tko ce u konacnici u njih useliti tek ce se odluciti. U Puli su u sklopu programa POS-ovih stanova do sada izgradene tri zgrade u Mutilskoj ulici s ukupno 30 stanova. Cijena tih stanova iznosila je 909,24 eura, a zgrade su useljene krajem svibnja 2004. (Goran ROJNIC
snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter