Pula: Pocela gradnja studentskog doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic u petak je u Puli svecano objavio pocetak gradevinskih radova na preuredenju dviju zgrada bivših odjela pulske bolnice u studentski dom i restoran Sveucilišta Jurja Dobrile.

Nakon godina cekanja i obecanja nadležnih izgleda da ce pulski studenti najzad dobiti minimalni standard koji bi trebao nuditi sveucilišni grad.

- Pula danas s pocetkom radova zaista otvara vrata da postane pravi sveucilišni grad. Pulsko sveucilište ima veliku buducnost, sjajnu lokaciju i vjerujem da ce se upravo u Puli ostvarivati ideja strategije Europa 2020. koja kaže da Europa mora biti konkurentno društvo i da svoj razvoj mora temeljiti na pametnom i održivom rastu, a to znaci kroz povecanje visoko obrazovanih, mobilnost studenata, cjeloživotno ucenje i ulaganje u obrazovanje i znanost, a upravo to radi Pula i ova Županija, kazao je ministar.

- Iz brojki sam vidio da studenti koji studiraju na ovom sveucilištu kao i na Politehnici imaju dobru zapošljivost, prakticno svi studenti Politehnike rade, dodao je Jovanovic.

- Ovom cemo prostoru promijeniti namjenu i udahnuti novi život, kazao je rektor Robert Matijašic. Bivši Odjel uho, grlo i nos postat ce tako studentski dom sa 144 postelje dok ce se susjedna bivša bolnicke kuhinja adaptirati u studentsku menzu sa 184 sjedecih mjesta u zatvorenom prostoru. Vrijednost investicije je 28 milijuna kuna. Državni proracun ce sudjelovati s 25 milijuna kuna, a Grad Pula s tri milijuna kuna.

Umjesto uobicajenog rezanja vrpce, gradilište je otvoreno simbolicnom predajom ploce s natpisom Odjela za uho, grlo i nos koja je skinuta s buduceg studentskog doma, a koju rektor Robert Matijašic predao ravnatelju Opce bolnice u Puli Lems Jerin. Izgradnja doma i menze tek je prva faza u širem projektu stvaranja pulskog studentskog kampusa koji predvida postepenu prenamjenu gotovo svih bivših bolnickih zgrada za potrebe sveucilišta.

Gradonacelnik Boris Miletic kazao je da Pula ne može biti sveucilišni grad bez doma i menza isto kao što nije mogla biti pravi filmski grad bez i jednog kina. - Naš grad se nalazi u velikoj transformaciji te bi trebali doseci razinu da imamo barem 20 posto studenata u odnosu na stanovništvo i tada bismo mogli reci da je Pula postala studentski grad.

Župan Ivan Jakovcic podsjetio je da je upravo Županija donirala zgrade sveucilištu, a to što ce u blizini studentskog kampusa biti izgradena i nova bolnica ne smatra preprekom vec pozitivnom cinjenicom, odnosno, kako je kazao "simbiozom koja ce zraciti posebnim intelektualizmom i gdje ce se kreirati sadašnjost i buducnost Istre". No, istina je da pulskom kampusu Županija dodijelila vrlo malo prostora pa tako prema urbanisticko-arhitektonskom rješenju vidi se da nema mjesta za smještaj cak ni jednog vanjskog sportskog igrališta. (M. JERIN, snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter