Pula: Počela dnevna objava koncentracije peludi

S predstavljanja projekta u Istarskoj županiji (D. MEMEDOVIĆ)
S predstavljanja projekta u Istarskoj županiji (D. MEMEDOVIĆ)

Prva mjerna postaja koja prati koncentraciju peludi na području Istre postavljena je u Puli, na krovu zgrade Zavoda za javno zdravstvo. Radi se o projektu pod nazivom "Praćenje koncentracije peludi na području grada Pule" koji se provodi u suradnji Upravnog odjela održivog razvoja Istarske županije i Zavoda za javno zdravstvo.

Projekt su danas predstavili pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Josip Zidarić, voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljana Dravec te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović i za ovaj posao educirana dipl. ing. biologije Vesna Žiković, voditeljica laboratorija Službe za zdravstvenu ekologiju.

- Imamo spoznaju o prisutnosti velikih alergija, stoga ćemo ovakvim mjerenjem znatno pomoći osobama koje pate od alergija te doprinijeti kvaliteti njihovog zdravlja. Dosad u Istri nismo imali niti jednu mjernu postaju za praćenje koncentracije peludi, a nabavkom prvog uređaja Županija je počela stvarati mrežu koja bi trebala dati kvalitetnije podatke za područje cijele županije. Stoga, želimo potaknuti jedinice lokalne uprave, odnosno gradove poput Labina i Poreča te centralnog dijela Istre da nabave po jedan uređaj, jer bi se tako pokrila cijela županija, rekla je Dravec.

Ravnatelj Zavoda Aleksandar Stojanović rekao je da analizator peludi koji je u Puli postavljen lani u svibnju i dosad je bio u probnom radu, košta 52 tisuće kuna s PDV-om, a financiran je kroz program praćenja kakvoće zraka iz proračuna Istarske županije.

- Spomenuta mjerna postaja, odnosno analizator, prati koncentraciju peludi u krugu od 40 do 50 kilometara te pokriva područje južne Istre. Peludna prognoza se s obzirom na meteorološke prilike izrađuje u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, a daje se trodnevno, ponedjeljkom i četvrtkom, rekao je između ostalog ravnatelj Stojanović.

Pročelnik Zidarić dodao je da se podaci šalju i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Centru 112, a namjera je prognozu objavljivati i putem medija.

Educirana djelatnica Vesna Živković, voditeljica laboratorija za mikrobiologiju vode, potom je ukratko rezimirala internetsku stranicu Zavoda na kojoj se u sklopu monitoringa okoliša nalaze podaci o peludi. Ondje se tako već mogu pronaći informacije o tome koje vrste peludi izazivaju alergene, posebice o onima koji se raspršuju vjetrom. Također, na stranici se mogu saznati i savjeti za ublažavanje simptoma, kako se izolirati, odnosno izbjeći alergene, rekla je Živković i pojasnila da uređaj radi na struju, usisava deset litara zraka u minuti. Mikročestice i pelud se lijepe na traku koja se potom skida i reže po danima te promatra mikroskopski. Dobiveno se potom na temelju meteorološke prognoze pretvara u peludnu prognozu. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter