Pula: Po dvije skupine osnovaca u produženom boravku

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Produženi boravak u osnovnim školama, kojim je trenutno obuhvaćeno 650 djece, bila je tema jučerašnje konferencije za novinare koju su održale zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović. Iako su donesene određene izmjene gradske odluke o produženom boravku, koje još aktom treba potvrditi gradonačelnik, važnih promjena, posebno onih koje se tiču financijskog djela za roditelje, zapravo nema. Istaknula je to Puh Belci, kazavši da je tim izmjenama omogućeno otvaranje još jedne skupine za produženi boravak u OŠ Tone Peruško te da tako odsad sve pulske osnovne škole imaju po dvije skupine, osim OŠ Vidikovac i G. Martinuzzi gdje su četiri skupine.

- Grad Pula osigurava 2,5 milijuna sredstava za produženi boravak i time se pokriva 80 posto za plaće nastavnika, a 20 posto troškova snose roditelji kroz plaćanje produženog boravka, rekla je Puh Belci, dodajući da se izmjenama odluke se zapravo osigurala još jedna plaća za nastavnika, odnosno rehabilitatora za novu skupinu.

Iznos produženog boravka za roditelje inače, iznosi 120 kuna plus 20 ili 22 kune za ručak, a potrebno je minimalno 20 djece da bi se oformila skupina. Krizmanić Marjanović, nadalje, kazala je da Grad Pula i kroz socijalni program sudjeluje u participaciji roditelja, i to za 780 učenika u školskim marendama te za 155 učenika za produženi boravak u iznosu od 50 posto ukupne cijene. Radi se o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci s 80-postotnim invaliditetom te djeci branitelja.

Produženi boravak je, inače, neobvezni oblik odgojno-obrazovnog rada namijenjen učenicima razredne nastave koji se provodi izvan redovite nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter