Pula: Plivaju na 10 stupnjeva, a za bolesti ne znaju

Iako je hladno, najvažnije je odlučiti se i ući u more
Iako je hladno, najvažnije je odlučiti se i ući u more

Kratko okupljanje i presvlačenje te bez oklijevanja ulazak u more čija je temperatura 11 stupnjeva, rezime je jučerašnjeg jutra na kupalištu Mornar. Rekli bi mnogi da nisu normalni, ali naši sugrađani koji su se odlučili cjelogodišnjim plivanjem održavati zdravlje, jer očito zdrav duh već imaju, samo se osmjehnu na takve riječi. Pogotovo zato jer su, prvenstveno sami sebi, dokazali da im ovakva aktivnost pomaže očuvati zdravlje.

Svi su nebrojeno puta istaknuli da otkad ovako žive nemaju problema s bolestima, a ni sami se ne sjećaju kada su posljednji put bili prehlađeni ili imali gripu.

I jučer točno u 10 sati pet odvažnih kupača spustilo se na Mornaru u more otplivavši na drugu stranu Valsalina i natrag. Već prilikom ulaska u more na opasku da sam pogled na njih izaziva hladnoću odgovorili su pitanjem: "Zar mislite da nama nije hladno?" i potom, bez imalo zadrške, spremno zaplivali na drugu stranu zaljeva.

Doduše, Ratko Milisavljević, kako je sam priznao, jučer ujutro nije bio raspoložen za plivanje na drugu stranu pa se na polovici okrenuo i vratio nazad.

- Shvatili su ljudi da plivanjem tijekom cijele godine čine mnogo za svoje zdravlje. Još se nitko nije prehladio od plivanja zimi. Vjerujte mi, jer već 20 godina plivam tijekom cijele godine. Puno je mlađih sugrađana koji su također odlučili plivati cijele godine, no, oni dolaze poslijepodne jer ujutro rade. Prema mišljenju nekih doktora, možda ova naša aktivnost nije zdrava, ali nama se pokazalo itekako zdravo plivanje cijele godine, rekao nam je Ratko.

Jučerašnja brzinska prvakinja bila je najmlađa među plivačima Brigita Gusak, koja je zaljevom nezaustavljivo plivala.

Svi naši sugovornici u razgovoru konstantno ističu legendu pulskog cjelogodišnjeg plivanja 83-godišnju Almu Šešlija, koja je na rođendan prije 23 godine počela s cjelogodišnjim plivanjem u moru i do današnjeg dana je, kako nam kaže, propustila možda 20-ak dana da nije plivala zaljevom Valsaline. I jučer je otplivala na drugu stranu, a u moru se zadržala najdulje, nama iznimno dugih, 14 minuta. (G. ROJNIĆ, snimio M. ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter