Pula: Plinofikacija se širi na prigradska naselja

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Ako je plinofikacija grada Pule završena, kako to da neka gradska naselja, poput Valdebeka i Štinjana, nemaju plin, pitali su gradski vijećnici na posljednjoj sjednici Vijeća direktora Plinare Deana Kocijančića. Prema njegovim riječima, dovršen pulski projekt plinofikacije odnosi se samo na prvu fazu, odnosno na one korisnike koji su i dosad koristili gradski plin.

Veli Vrh ovisi o Hrvatskim cestama

- Kada govorimo o prigradskim naselja, tada govorimo o drugoj fazi plinofikacije, dakle radi se o onim korisnicima koji nikada dosad nisu imali gradski plin. Riječ je o domaćinstvima u prigradskim naseljima gdje će se projekt plinofikacije realizirati u godinama koje slijede, odnosno vjerujem da bi prirodni plin prigradskim naseljima mogao biti na usluzi za, otprilike, četiri-pet godina, rekao je Kocijančić.

Direktor Plinare pojašnjava da su već predali zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za projekt plinofikacije Sv. Katarine - Monumenata, koji bi potom omogućio plinofikaciju Štinjana.

- Kada postavimo mrežu za Sv. Katarinu i Monumente, doći ćemo jako blizu Štinjana, praktički na 400-tinjak metara. Stoga je logičan slijed nastavak radova prema tom naselju. Jednako tako narednog tjedna predajemo zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za plinofikaciju Velog Vrha, područja od Creske ulice preko Partizanskog puta i Vodnjanske ceste do Industrijske zone u Galižani. No, u taj ćemo projekt ući zajedno s Hrvatskim cestama koje će rekonstruirati dio državne ceste D-66, od rotora na ulazu u grad do Velog Vrha, jer će se tom projektu pridružiti i sve ostale zainteresirane komunalne tvrtke, pojašnjava direktor Plinare.

Dio Busolera već plinoficiran

Govoreći pak o drugim pulskim naseljima, istaknuo je da dio Busolera već ima prirodni plin, i to među prvima u gradu kada se stvarao prsten po obilaznici, ali treba uslijediti nastavak plinofikacije ovog naselja. Kocijančić ističe da će se plinofikacija zaustaviti na Busoleru, odnosno neće se produžiti do Škatara i Šikića koji su, također, pulska prigradska naselja.

- Naredne godine slijedi nam izrada projektne dokumentacije projekta plinofikacije za naselja Busoler i Valdebek.

Kada se ostvare ove najave, Plinara namjerava širiti mrežu prirodnog plina prema Vodnjanu i Fažani. (G. ROJNIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter