Pula: Petoro privedenih zbog krađe ispita državne mature

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Policija je uhitila pet osoba koje se dovode u vezu s krađom ispita za državnu maturu, potvrdio je na konferenciji za novinare u Zagrebu ministar obrazovanja Vedran Mornar.

U srijedu je u svim srednjim školama u Hrvatskoj maturantima odgođeno pisanje eseja, prvog dijela državne mature iz hrvatskog jezika, a razlog je krađa dva primjerka ispita koja se dogodila u Privatnoj gimnaziji Juraj Dobrila u Puli. Pisanje eseja zakazano je za sutra u 10 sati, o čemu su istarske škole učenike obavještavale od ranog jutra, mailovima, preko Facebook grupa, a išle su i vijesti na radiju pa jutros pred školama nije bilo previše zatečenih maturanata. Barem nam tako kažu ravnatelji i ispitni koordinatori u školama koje smo kontaktirali a koji su prvu vijest o krađi i odgodi ispita dobili noćas iza ponoći iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Prva jutrošnja vijest iz pulske policije bila je da traže kradljivce dva ispita za državnu maturu te da je, prema prijavi, riječ o srednjoj školi u Ulici Ruže Petrović. Branimir Červar, ravnatelj Privatne gimnaziji Juraj Dobrila, jedine srednje škole na toj adresi, nije nam se javljao na telefon niti smo ga zatekli u školi na Stoji. Nastava je završena, ali u prizemlju obnovljene austrijske vile, gdje od 1993. godine djeluje osnovna, a od 2002. godine i gimnazija, čuli smo mališane u učionicama. Možda neka dodatna aktivnost, ljetna škola ili što slično. Nismo uspjeli saznati budući da je njihova voditeljica ili učiteljica, nedugo nakon što smo ušli u zgradu i prošetali hodnicima i katovima u potrazi za ravnateljem, zatražila da izađemo i ga vani čekamo. Bez ikakvog daljnjeg razgovora. Naravno da ga nismo dočekali niti se javljao na mobitel.

Ministar Mornar izjavio je da u toj pulskoj školi ispiti navodno nisu bili čuvani u sefu niti u zaključanoj prostoriji. Za našeg kratkog prolaska školom vidjeli smo da su na prvom katu osnovnoškolski razredi, a iznad njih srednjoškolski i zbornica, a ravnateljev ured je u potkrovlju. Pretpostavljamo da su na potkrovlju trebali biti i pohranjeni ispiti za državnu maturu te da su učenici-kradljivci morali potegnuti kat više da bi došli do njih. Navodno su taj svoj "pothvat" razglasili i preko Facebooka.

- Prema podacima koje smo na početku školske godine dobili od Privatne gimnazije Juraj Dobrila, upisali su 33 učenika u sva četiri razreda. Kako srednja škola nije obvezna, moguće je da je tijekom školske godine bilo ispisivanja ili naknadnih upisa, kaže Marija Ivić-Kačan, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu i sport pri Uredu državne uprave u Istarskoj županiji. (D. PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA
 


Podijeli: Facebook Twiter