Pula: Pauletti, Šumonji i Bičić prostor u Kandlerovoj

Umjetnički trojac ući će u prostor u Kandlerovoj 14 (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
Umjetnički trojac ući će u prostor u Kandlerovoj 14 (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Kada je početkom listopada Grad Pula donio odluku da na natječaj izloži svoj poslovni prostor u Kandlerovoj 14, nije to bio tek još jedan prostor koji će se naći na licitaciji pred zainteresiranim zakupcima. S obzirom na ideju da Kandlerova postane ulica umjetnika, i ovaj put je, naime, odluka bila da se ne vrednuje najpovoljnija ponuda, odnosno najviši izlicitirani iznos, već najbolji programi iz kulture s područja vizualnih umjetnosti, koji su od općeg društvenog interesa.

Poslovni prostor dat će se u najam na deset godina, i to bez naknade. Zainteresirani zakupci trebali su dostaviti detaljno razrađen prijedlog programa koji će se ondje provoditi, a ocjenjivalo ga je stručno povjerenstvo koje su činili predsjednik Eros Čakić te članovi Vinko Knez, Moris Žiković, Mauricio Ferlin i Mladen Lučić.

Do zadnjeg dana prijave, 19. studenog, pristigle su tri ponude: jedna Filipa Peternela za umjetničku galeriju fotografija Magična Pula, druga ponuda bila je ona umjetničke organizacije Robot iza kojeg se kriju tri zvučna umjetnička imena: Robert Pauletta, Bojan Šumonja i Tea Bičić, dok je treću ponudu dao Muzej suvremene umjetnosti.

- Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da se prostor dodjeli umjetničkoj organizaciji Robot. Stručni ljudi u povjerenstvu, koje je imenovao gradonačelnik Boris Miletić, razmatrali su pristigle programe i vrednovali ih te su donijeli takvu odluku i proslijedili nama u odjel, a mi ćemo je pak proslijediti gradonačelniku na konačno donošenje, rekao nam je danas pročelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

S obzirom da je uvid u detalje dostavljenog programa imalo nadležno povjerenstvo, ali ne i pročelnik Prhat, pokušali smo od odabrane ekipe Pauletta - Šumonja -Bičić doznati detalje o tome što planiraju u tom prostoru realizirati, a što se krije iza opisa "vizualnih umjetnosti". No, ostali smo bez informacije jer su umjetnici bili složni u stavu da do službene objave rezultata natječaja, o kojem oni nisu još bili obaviješteni, ne žele iznositi nikakve detalje. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter